Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, migreni olanlara uyarılarda bulunarak, yaklaşan Ramazan Bayramı için tatlı ve şekerlemelerin tüketiminde ölçülü olmak gerektiğine işaret etti. Uzm. Dr. Metin Güzelcik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, migrenin genetik bir hastalık olduğunu, bulantı, kusma ve ışıktan, sesten rahatsız olmanın eşlik ettiği, özellikle genç yaş grubunu tutan zonklayıcı karakterde baş ağrısı ile seyrettiğini ifade etti.
HANGİ GIDALARDAN UZAK DURULMALI?
Dr. Güzelcik, Ramazan Bayramı'nda tüketilecek olan aşırı şekerleme ve tatlıların; çay, kahve, kola gibi gıdaların migren atağını tetikleyebileceğinden bu tür gıdaların ölçülü tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Güzelcik uzak durulması gereken gıdaları şöyle sıraladı:
'Özellikle asitli içecekler, çerez türü gıdalar, tatlı ve şekerlemeler, domates, peynir, turşu, sakatatlar, portakal, muz ve dondurma bu gıdalardan bazılarıdır. Hayat tarzı değişiklikleri, çok ya da az uyuma, aç kalma veya çok yemek yeme, stres, hava değişiklikleri ve başta doğum kontrol hapları olmak üzere bazı ilaçlar da migrenin başlamasına neden olabilir. İftar yemeğinde aşırı yemek yemekten kaçınmak, iftar sonrasında sigara ve çay tüketimini en aza indirmek ve mutlaka sahur yemeğini yemek ve bayrama yaklaştığımız şu günlerde ise tatlı ve şekerlemeleri kısıtlı ölçüde tüketmekle bu riski en aza indirebiliriz.'
AŞIRI UYKU DA UYKUSUZLUK DA MİGRENİ TETİKLER
Dr. Metin Güzelcik, açlık ve uykusuzluk migreni tetikleyen etkenler olduklarından Ramazan ayında migren ataklarında artış olmasının doğal olduğuna dikkat çekerek, 'Bundan dolayı özellikle uyku düzenine dikkat etmek gerekmektedir. Uykusuz kalmak kadar çok uyumakta migren ataklarını artırabilir. Sahur için uykunun bölünmesi söz konusu olduğundan daha erken yatmak, sabah normal zamanında kalkmanın yararı vardır. Bunun yanında günlerin hem uzun oluşu hem de havaların sıcak olmasından dolayı fazla sıvı kaybetmemek için güneşte çok kalmamak, aşırı egzersizlerden kaçınmak, stresten uzak durmak ve ılık duş almak migren krizine yakalanmamak için önemlidir. Tüm bu tedbirlere rağmen migren atağı tutan hasta; şakak ve boyun kısımlarına masaj yaptırabilir, her iki şakak kısımlarına soğuk kompres uygulayabilir ve karanlık - sessiz bir ortamda istirahate çekilebilir' şeklinde konuştu.