Yine de Windows Phone Marketplace deki uygulamaların sayısı halen iOS AppStore ya da Android Play Store un oldukça gerisinde. Ancak Microsoft’un yakın zamanda duyurduğu bir patent, bu sorunu en azından kağıt üzerinde çözebilecekmiş gibi görünüyor.
Kasım 2010′da başvurusu yapılan ve yakın zamanda duyurulan patent başvurusunda (örneğin Android yüklü olan) eski akıllı telefonunuzun içindeki uygulamaları tarayıp aynı uygulamaları Windows Phone Marketplacete bulacak bir yazılım tanımlanıyor.
Eğer aynı uygulama Windows Phone için üretilmemişse, yazılım aynı işi görebilecek en uygun alternatifi bulmaya çalışıyor. Bu da olmazsa, uygulama ya da uygun bir alternatif piyasaya çıktığında kullanıcı yazılım tarafından haberdar ediliyor.
Patent başvurusunda göze çarpan bir başka ayrıntı da, sözkonusu yazılımın başka bir işletim sistemindeki uygulama verilerini Windows yüklü telefona aktarabilme özelliği, ancak bunun tam olarak nasıl gerçekleşeceği açıklanmıyor.
Microsoft’un sık sık patent başvurusu yapıp bu patentleri hayata geçirmediği gözönüne alınırsa, bu fikrin de şirketin tozlu rafları arasında yer alması ihtimali o kadar da zayıf değil.