MHP aday listelerini rakiplerine sızmasını engelleme adına son saate kadar gizlemeyi bir seçim stratejisi olarak gören diğer partilere uymadı ve YSK’ya son veriliş tarihinden dört gün önce kamuoyu ile paylaştı.

1-Deniz Debboylu

2-Güntekin Şimşek

3-Mustafa Peker

4-Yusuf Keremit

5-Faik Akkuş

6-Hatice Özcan

7-Süleyman Sinan Bakırcı

8-Seyfettin Tosun

Listenin öne çıkan özellikleri neler?

BİR: Liste başından sonuna Deniz Debboylu imzasını taşıyor. Genel Başkan Yardımcısı olması nedeniyle ilk sırayı da o aldı. Tabi sonuç da hatasıyla sevabıyla onun olacak.

İKİ: İlginçtir,2007 seçimlerinin 4.sıra adayı Yusuf Keremit’in bu seçimde de sırası değişmedi. Hem de bu sefer seri başı… Zira kendisinden sonra gelenlerin hepsi de Sökeli sayılır.

8.sıra adayı Seyfettin Tosun’un ilçesi her ne kadar Karpuzlu olsa da kendisini o bölgenin adayı olarak tanıttı. Demek oluyor ki, Yusuf Keremit Söke’ye bereket getirmiş.

ÜÇ: Dikkat çeken bir diğer önemli özellik de birinci ve ikinci sıra adaylarının Ocak yani ülkücü damar dışından olması.

 Hatırlanacağı üzere 1Kasım 2015’de de birinci sıra adayı Deniz Debboylu, ikinci sıra adayı da M. Beliğ Azbazdar yine böyle Ocak dışındandı ve 7 Hazirandaki 120 bin olan oyları 105 bine düşmüştü.

Bu seçimde de aynı olayın tekrarı akıllara MHP’den Ocaklılar tasfiye mi edilmek isteniyor, sorusunu getirdi.

DÖRT: Doğu, Nazilli ayağını Deniz Debboylu, Efeler odaklı Merkez ayağını da 3.sıra adayı Mustafa Peker temsil ediyor. Ancak yine de bu bölgelerin ayağı aksıyor.

1 Kasım’ın 3.sıra adayı, bu seçimin de aday adayı Yenipazarlı Hilmi Bolatoğlu Doğu’yu, genç yetenek Barış Yorgancı da Merkezi temsilen uygun bir sıraya konsaydı hem liste güçlenir hem de Ocaktan yetişen bu gençlerle geleceğe yatırım yapılmış olurdu.

Olaya reel politik açıdan bakıldığında Sökeli genç S. Sinan Bakırcı’nın aday yapılması isabetlidir, fakat yeterli değildir.

Sonuç olarak liste bir ve ikinciler dışında rastgele sıralanmış, geçilmiş izlenimi veriyor.

 

MHP Aydın’da bu adaylarla ne yapar?

Bunu önceden kestirmek MHP açısından sanıldığı kadar kolay değil. Zira ortada bir yığın bilinmeyen var.

Birincisi, bu liste sıraladığım nedenlerden dolayı MHP’li seçmenin içine sinen mükemmellikte değildir. Onun için belli bir fire vermeye namzet gibi görünüyor.

İkincisi, MHP Cumhur ittifakı öncesinde herkesin oy verebildiği ikinci partisiydi.

Konjonktüre göre partisine kızan, adaya tepki gösteren, burun sürttürmek isteyen CHP’li, AK Partili yani HDP dışında kim varsa hepsinin tercihi MHP olurdu.

İttifakla birlikte bu oy geçişi AK Parti dışında önemli ölçüde durdu, bu kayıp ne kadar, bilinmiyor.

Üçüncüsü, MHP’nin AK Parti içinde belli oranda bir seçmeni olduğu bilinen bir gerçek.

Bunu 1 Kasım sonuçlarında görmek mümkün.7 Haziran’daki yaklaşık 120 bin olan MHP oyu o seçimde 105 bine düşmüştü ve AK Parti’nin ilave bir milletvekili kazanmasında etkili olmuştu.

AK Partili bu ülkücü kitle içinden “nasıl olsa müttefikler, AK Parti’nin de bir kaybı olmuyor” diyerek bir ihtimal 24 Haziranda MHP’ye oy verecekler olacaktır.

Bunların sayıları nedir, bir bilinmez de bu.

Dördüncüsü, malum ittifak partileri için ikili d’Hont sistemi uygulanacak..

Yani ilkinde ittifakın kaç milletvekili çıkardığı belirlenecek. İkincide de bu vekillerin aldıkları oya göre ittifak içinde partilere aynı usulle taksimatı yapılacak.

Sisteme göre bir parti az bir oyla bir milletvekili kaybedebiliyor ya da tersi oluyor, kazanabiliyor. Aydın’da ittifakın kazananı MHP mi, yoksa AK Parti mi olacak öngörmek şu an için imkânsız.

BEŞ: Bilindiği üzere MHP kovanından İYİ Parti oğulu çıktı fakat giden arıların miktarı belli değil.

Varsayımlara bakılırsa kimine göre yüzde ellisi, kimine göre daha fazlası gitti, kimine göreyse gidenlerin bir kısmı geri dönüyor.

Öyle mi?

Belli eğil.

Ancak Aydın’daki yaygın kanaat MHP için ‘bir’ bıçak sırtı... Bu aday listesi ve sıralaması işi biraz daha zorlaştırdı.

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA