Değerli okuyucularım Aydın’da sanayici kesimi eğer ihracata çalışıyorsa mutlu. Özellikle organize sanayi bölgelerinde İHRACATA ÇALIŞAN FİRMALARDA işler iyi. Esnafın durumu kötü, çiftçi pandemi sebebiyle tarım ürünleri özellikle incir çok iyi, pamuk destekleme iyi, memur çok iyi değil ama ayağını yorganına göre uzatıyor. Hiç olmaz ise ay sonu oldu mu maaşını alıyor. Ama alt tabakada işler hiç iyi değil.

Sayın Devlet Bahçeli’nin açıkladığı “Askıda ekmek” projesi kafaları karıştırmış vaziyette.

ASKIDA EKMEK VE SN. RECEP TAYYİP ERDOĞAN AÇIKLAMALARI

Eylül ayı ihracatının 16 milyar doların üzerine çıkarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Otomobil üretiminden konut satışına, kurulan şirket sayısından kapasite kullanım oranlarına kadar her alanda ümit verici gelişmelerle karşı karşıyayız" diye açıklayarak yüreklere su serpti ama doların artışından ve hayat pahalığından hiç söz etmedi.

Organize sanayi bölgelerindeki elektrik tüketiminin, salgın dönemi öncesinin dahi üzerine çıkmış olmasının da önemli bir gösterge olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu gelişmeler beraberinde istihdamda toparlanmayı da getiriyor” diyor, acaba diyorum ben başka ülkede miyim diyerek kendimi dürtüyorum.

 Küresel ekonomi değerlendirmeleri, Türkiye'nin dünyadaki üretim ve tedarik pastasından aldığı payın yükseldiğini ve bunun daha da artacağını vurguluyor ve diyor ki Türkiye’de aç açıkta kimse yok, maşallah Avrupa’dan bile ileriyiz diyor.

AMA KAZIN AYAĞI ÖYLE DEĞİL,

Sayın Devlet Bahçeli ise, “Ekmek fiyatlarındaki artış dikkatle takip edilmeli. Bu sebeple askıda ekmek projesini başlatıyorum. Hali vakti yerinde her vatan evladı, kendisine en yakın ekmek fırınına gitmeli, eğer 2 ekmek alacaksa 3 ekmek parası ödemeli.

Unutmayalım ki inancımız ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir' esasına dayanmaktadır” dedi ve tüm MHP teşkilatları ASKIDA EKMEK KAMPANYASINI BAŞLATTI.

İşte benim burada kafam karıştı.

Aydında fakir fukaranın durumu iyi değil, Aydın ilinin durumu berbat…

Ilıcabaşı Muhtarı Alim Tarım’a “Mahallende durum nasıl?” diye soruyorum “Berbat” diyor.

Sayın Erman Çetin’le bu mahalleye gittiğimde, belediye hizmetlerinin mahalleye eşit şekilde uğramadığını gördüm. Efeler Belediyesi buraları unutmuş, CHP’nin il ve ilçe teşkilatları da mahalleye gelmiyormuş.

AYBA mahallede yemek ve ekmek dağıtıyordu.

ILICABAŞI MAHALLESİ Muhtarı Alim Tarım ile KOCAGÜR MAHALLESİ Muhtarı Orhan Akrancı ile söyleşilerim var yazacağım.  

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ AYDIN ADNAN SEZGİN: AKP MİLLETVEKİLLERİ İLE IYI PARTİ BELEDİYE BAŞKANLARI GÖRÜŞEBİLİRLER, NE VAR BUNDA?

  

Değerli Okuyucularım, Aydın kazan ben kepçe misali dolaşırken bu hafta Aydın İYİ Parti Milletvekili Sn. Aydın Adnan Sezgin beni kırmadı, yoğun Aydın seyahati sırasında kendisiyle söyleşi yaptım.

 

Sn. Aydın Adnan Sezgin kimdir?

Yönetici, bürokrat, diplomat, büyükelçi.. 1956 yılında Aydın'da doğdu.

Ankara Tevfik Fikret Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Paris Hukuk ve İktisat Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde, “Ekonomi ve Uygarlık” konulu yüksek lisans yaptı.
1982’de Dışişleri Bakanlığı’nda, Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar Dairesi’nde göreve başladı.

1984-1987 arasında Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu Nezdin deki Daimi Temsilciliği'nde üçüncü ve ikinci kâtip olarak görev yaptı.

1987-1989 döneminde Bağdat Büyükelçiliği'nde İkinci Kâtip ve Başkâtip olarak çalıştı.

1989-1991 döneminde Dışişleri Bakanlığı, Körfez ve İslam Ülkeleri Dairesi’nde, 1991-1994 döneminde Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Osi Nezdindeki Daimi Temsilciliği'nde Başkâtip olarak görev yaptı.

2010-2014 yıllarında Moskova Büyükelçisi 2014 yılında Roma Büyükelçisi olarak atanmış buradan emekli olmuştur.

Bu Aydın ilinin has evladı Sayın Rahmetli İsmet Sezgin Abımın yeğeni ve çok değerli Sn. Mukadder Sezgin abimin oğludur.

Aydın Bey, Aydın’ı Nasıl Buldunuz?

Ahmet Ağabey, Aydın ilini geniş aralıklarla ziyaret etmiyorum onun için sürprizle karşılaşmıyorum. Ayın 15 günü devamlı Aydın ilinde seçmenlerimle birlikle oluyorum, onların dertleri ile dertleniyor çözüm üretiyorum. Aydın ili istisnai bir il ama daha iyi olamaz mı tabii olur kamu yatırımlarında 77. sırada Aydın. Bu Aydın için sevinilecek bir durum değil. Aydın ili geçmiş yıllarda ülkenin 10. gelişmiş iliydi. Fert başsına düşen gelir de düştü Aydın’da.

Aydın tarihine yakışan estetik arayışına da girmesi lazım. İl ve ilçeler bazında Aydın  daha modernleşmeli.

Bunları yapabilmek için sizin partinin Belediye Başkanları ve ittifak olduğunuz Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin sözünü ettiğiniz konularda çalışmalar yaptığına inanıyor musunuz?

En Azından o niyetinin bulunduğuna inanıyorum. Bugüne kadar Sayın Çerçioğlu, güzel çalışmalar gerçekleştirdi.

Ama tabiatıyla bir Aydınlı olarak daha fazlasını bekliyoruz, beklemeliyiz de. Var olanla yetinmek bize yakışmaz.

Farklı görüşler ve arge çalışmaları ile doğrusu bunu bekliyoruz.

İYİ Parti Belediye Başkanları ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanından bu yönde çalışma olacaktır.

Kamu yatırımları ile ilgili Aydın’ın AK Parti milletvekilleri gerekli ilgiyi göstermiyorlar mı? Yoksa Aydın ili ihmal edildiğini mi düşünüyorsunuz?

Ben burada SİYASET YAPMAK İSTEMİYORUM. Mutlaka bunda burada hepimizin payı vardır ama iktidar milletvekillerin bu ihmalde payı daha büyüktür. Çünkü 77. sıradayız yatırımlarda. İktidar sorumludur. Merkezi otoritenin temsilcileri Aydın Valisini, DSİ, İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer müdürlükleri bunları ayrı tutuyorum. Bunlar uygulayıcıdırlar bunların işlerini iyi yaptıklarını inanmak istiyorum. Benim burada eleştirim merkezi bütçeden ayrılan paydır. Aydın yatırımda 77. sırada olmamalı. Bunda tek adam zihniyeti bütçe karmaşası ekonomik çöküntü tek adam rejimi büyük yanlıştır.

Aydın’ın pamuğu, zeytini, inciri için ne diyorsunuz? Siz de Aydın ilini ciddi manada dolaşıyorsunuz?

Ahmet ağabey sizin dolaşmanızdan önemli gözlemleriniz oluyor. Yazılarınızı izliyoruz. Pamuk öyle prömatik durumdaki, Aydın Türkiye’nin toplam üretimin %13 üretiyor ama pamuk fiyatında çok ciddi sıkıntı var destek, maliyetin telafisi açısından çok ciddi sıkıntılar var. Şimdi TL değer kaybında, dolar ile belirlenen pamuk fiyatı artmasına sebep olacaktır. Bu bir İLİZYONDUR. Bu artış gelecek sene üreticiye girdi artışı olarak dönecektir. Maalesef girdilerde ithalatın payı çok yüksek. Bu yüzden doların yükselmesi gelecek sene etkisini gösterecektir bu sene pamuk fiyatının artışından ötürü fazla sevinmemelerini acizane tavsiye ederim. Pamuk politikası yanlıştır, üretici kollanmıyor pamuk ithalatı yanlıştır. Üretici bu yüzden pamuk üretmiyor. Yeni yatırım yapılmıyor. Pamuk ithalatı acı bir durumdur.

BUĞDAY, bu konu çok acıklı Türkiye yeni 30 bin ton ithalat ediyoruz acıklı bir durum. Buğday politikası çok yanlış. İncirde yüzler gülüyor, zeytinyağı Suriye’den Afşin’den giren zeytinyağı Aydın’da zeytinyağı üreticisini perişan ediyor.

Aydın tarımı ile öneriniz var mı?

Hem merkezi hem yerel de Aydın tarımı çok iyi gözetilmesi gerekir. Aydınlılara düşen görev seslerini biraz daha yükseltmeleri gerekir. Kooperatifleşme olgusu yaratılmalıdır. Şu an biraz sessiz kalıyorlar sorunlarını seslendirmiyorlar, sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor. Bu konuyla ilgili paneller konferanslar düzenlemeleri gerekir. Ben de elimden geleni yapmaya hazırım.

Yerelde sahip olduğunuz İncirliova ve Nazilli Belediyelerinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

İncirliova belediye başkanın heyecanını, iddiasını çok beğeniyorum. Nazilli’nin de aynı şekilde. Bu iki belediyede enkaz devraldılar borçları ile boğuşuyorlar. Önümüzdeki 3 yılda çok daha başarılı çalışmalar yapacaklardır.

Nazilli Belediye Başkanı, İncirliova Belediye Başkanı, Söke Belediye Başkanı, Efeler Belediye Başkanlarının AKP Milletvekilleri ile görüşmelerine nasıl bakıyorsunuz?

Yerel yönetimlerin Merkezi hükümetle işleri oluyor. Devletle kanalları açması gerekir. Hedef o parti bu partiyle kavga etmek değil. Nazilli’ye hizmet götürmek esastır. AKP Milletvekilleri ile görüşmesi gayet normaldir. Ne var bunda? Burada amaç ne bulundukları şehre hizmet götürmek gerekirse AKP Milletvekilleri ile kavga etmek yerine bir araya gelip hizmet üretmektir. Nazilli, İncirliova ve Söke Belediye Başkanlarının yaptıkları doğrudur. Bu konuyla ilgili eleştirmek doğru değildir biz bundan rahatsız olmuyoruz.

 

Dünyanın hiçbir yerinde böyle saçmalıklar yoktur.

Dünyanın hiçbir yerinde yerel yönetimler İktidar ile görüşmeyecek diye bir durum yoktur.

Bilakis görüşmeleri gerekir bunu yadırgamamak lazım.

Merkezi otorite ile ilişki olağandır.

Bizim ülkemizde AKP tarafından kutuplaştırma yaratılmıştır, yanlıştır.

Bu ilişki İyi Parti’den kopma anlamına gelmez. Bilakis vatandaşa daha iyi hizmet getirmek için olumlu davranıştır.

Aydınlı’nın merak ettiği bir durum var. Siz Başkanlık divanında olan kişiydiniz. Moskova’da Büyükelçilik yaptınız. Nasıl oldu da İYİ Parti yönetimine giremediniz?

Son kongrede bazı tatsız olaylar oldu, Genel Başkanımızla kesinlikle ilişkisi yok. Bu oyunda kesinlikle Meral Akşener yoktur. Ben anahtar listesindeydim bazı isimlerin çizilmesi olayı oldu. Ben kongre sonrasında yapılan eleştirileri doğru bulmuyorum genel başkanımıza yapılan imaları da doğru bulmuyorum ve kınıyorum. Kırgın değilim. Benim için Aydın Milletvekili olmak büyük onur. Bunun dışında bana gelecek her şey ikincildir doğduğum şehrin vekiliyim bundan güzel ne olabilir.

 

Ümit Özdağ’ın Buğra Kavuncu iddiaları için ne diyorsunuz?

Bu iddiaları kabul etmem mümkün değil. Bu iddiaların sahibi Buğra Kavuncu ile Başkanlık divanında birlikte görev yaptık.

Ümit Özdağ o zamanlar Buğra Kavuncu’ya karşı bir iddiada bulamadı birlikte Başkanlık divanında çalıştık.

Sonra Buğra Kavuncu genel Başkanımız İstanbul’da görevlendirdi.

İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde Buğra Kavuncu yerine Sn. Ümit Özdağ başka adayı destekledi ve gösterdiği aday seçimi kaybedince bu kongrede nahoş olaylar oldu. Buna katılıyorum. Ama Ümit Beyin bu iddialarda bulunmasını çok yadırgıyorum. Bu iddialar ifade ediliyor ama iddia eden kişi somut belge ortaya koymuyor.

YOKSA MÜFTERİ OLURSUNUZ.

Bu bir sınavdır İYİ Parti bu sıkıntılar ile hızlı bir yükselişteyiz.

Son Aydın İl Başkanlığı seçimlerinde Cemal Sarı’yı desteklediğiniz izlenimi vardı. Cemal Bey seçimi kaybetti. Yeni İl Yönetiminin Koray Bey tarafından görevden alınacağı konuşuluyor. Bu doğru mu?

Ben mümkün mertebe tüm adaylara eşit mesafede bulundum. Başkanlık divanı üyesi olarak mevcut İl Başkanı Cemal Sarı’nın yanında olmalıydım. Çok açık söylüyorum Sayın Cemal Sarı iyi bir il başkanlığı yapmıştır. İyi meziyetleri olan kişidir çok düzgün bir insandır. Verdiği hizmetler için teşekkür ediyorum. Yeni başkanımız Süleyman Demirci seçilmiştir. Kendisine saygı gösteririz. Şu veya bu sebeple Başkanlık Divanı üyesinin niyeti istikametinde şunu alalım bunu alalım istikametinde yerinden oynatalım istikametinde bir davranışı olamaz bana da intikal etmiş böyle bir durum yoktur. İl Başkanlarının partiye sağladıkları PERFORMANS kriteri vardır. Bu başkanlık divanı içinde geçerlidir. Bu performans kriteri profesyonel ekipler tarafından gerçekleştiriliyor.

Eğer başarısız ise o zaman gerekli parti disiplinine aykırı hareketi olursa gerçekleşir.

Ayrıca il Başkanımız daha yeni seçildi çalışmaları çok önemlidir. Gayemiz iktidar olmaktır. Meral Hanımı Cumhurbaşkanı yapmaktır.

İyi Parti olarak, Sn. Akşener’i Cumhurbaşkanı yapabilecek misiniz? CHP ve HDP ile görüşmeniz var mı?

Meral Hanımın bu konuda düşüncesini bilmiyorum. Kendisinin kesin bir kararı yok ama biz onun Cumhurbaşkanı olmasını istiyoruz. Öncelikle IYI Parti milletvekili olarak ben istiyorum partililer istiyor.

CHP ile ciddi iş birliğimiz var yerelde de her yerde beraberiz. Cumhurbaşkanlığı için resmi ilişki yok. Genel Başkanımızın bu konuyla ilgili olumlu görüşü var esasında Türkiye’deki adayların içinde Meral Hanımın ağır bastığı görülmektedir. Birinci sıradadır.

 

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Sn. Osman Selçuk Aldemir hakkında ortaya konulan çirkin iddialar oldu. Ne diyorsunuz bu duruma?

SAHISLARIN YIPRATILMASI ADINA KURUMLARIN YIPRATILMASINA şu veya bu sebeple çıkar uğruna ŞİDDETLE KARŞIYIM.

Adnan Menderes Üniversitesi birçok açıdan geçtiğimiz yıllarda ülkemiz şartlarında iyi noktalara gelmiştir.

Bizim bu kuruma gözümüz gibi bakmamız gerekir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi saygı duyulacak sıradadır.

Bizim ADÜ korumamız gerekir şu veya bu politikacının Rektörden kendi çıkarları adına memnuniyetsizliği nedeniyle Rektörü ve üniversiteyi yıpratması AKP zihniyetinin en kötü tezahürüdür, bunu doğru bulmam.

er Rektörün gerçekten suçu kabahati varsa onun görevden alınma yöntemi bellidir böyle birtakım çirkin komplolarla o şahsı kurumu yıpratmak hiçbir ahlaki tarafı yoktur.

  

Sayın Özlem Çerçioğlu ile Sayın Fatih Atay arasında soğukluk var. Bu kadar büyük deneyiminizle konuya müdahil olacak mısınız? Bu durum CHP-İYİ PARTİ ve HDP’nin oy oranına zarar veriyor mu ne diyeceksiniz?

HDP birlikteliğini bir kere kabul etmiyorum. Bizim ittifakımız CHP ile. Bizim HDP ile birlikteliğimiz tabiî ki yoktur.

HDP sempatizanı seçmeni bize oy vermiştir.

Bizim HDP ile resmi gayri resmi ilişkimiz yoktur.

Evet Biz Millet İttifakıyız biz ortağız ama ben CHP’li değilim dolayısıyla CHP’yi kurumsal anlamda ilgilendiren sorunlar ile ilgili bir fikir beyan etmeyi de ahlaki bulmam.