İktidar partisi, muhalefet partileriyle görüşerek destek istedi. CHP ve BDP 'hemen kaldıralım' derken, MHP "Kaldırılması hata olur, terörle mücadeleye büyük darbe vurur." endişesiyle teklife karşı çıktı.
AK Parti, darbe davalarına bakan özel yetkili mahkemeler konusunda aylardır büyük bir gizlilikle yürüttüğü çalışmayı tamamladı. İktidar partisi, kamuoyundan titizlikle saklanan düzenlemeye muhalefetten destek istedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, dün bu kapsamda Meclis'te grupları bulunan CHP, MHP ve BDP'yi ziyaret etti. Ünal, görüşmelerde yapacakları değişiklikle ilgili muhalefete somut bir bilgi vermezken görüş sordu.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması için defalarca teklif veren CHP ve BDP, AK Parti'nin önerisine 'hemen kaldıralım' diyerek tam destek verdi. MHP ise özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yerine yetki ve görev alanlarına yönelik düzenlemeler yapılmasını teklif etti.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal muhalefetle yaptığı görüşmelerde üçüncü yargı paketini hafta sonu yasalaştırmak istediklerini, bunun içerisinde özel yetkili mahkemeleri düzenleyen maddelerin de olacağını söyledi. Bu çerçevede muhalefetin görüşlerini önemsediklerini dile getiren Ünal, hem yargı paketi hem de özel yetkili mahkemelerle ilgili muhalefet partilerinin görüşlerini almak istediklerini belirtti. AK Parti-CHP görüşmesinde CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, özel yetkili mahkemelerle ilgili verdikleri yasa teklifini hatırlatarak, "Biz özel yetkili mahkemelerin tüm varlığı ve yapılarıyla kaldırılmasını istiyoruz. Ama sizin bir anda bunu gündeme almanıza da bir anlam veremiyoruz." dedi. DGM'lerden sonra kurulan özel yetkili mahkemelerin benzer görevler üstlendiğine, asıl zihniyetin değişmesi gerektiğine işaret eden Tarhan, CHP'nin teklifini Mahir Ünal'a verdi.

MHP: Terörle mücadele zaafa uğrar

MHP ise AK Parti'ye özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının terörle mücadeleyi zaafa uğratacağı için olumsuz yaklaştıklarını bildirdi. Terör, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar dikkate alındığında özel yetkili mahkemelerin devam etmesi gerektiğini belirten MHP, "Ancak yürüyen bazı davalarda yargılamaların uzun sürmesi, karar mekanizmalarının ağır işlemesi, yetki ve görev sınırlarının aşılarak hukuk dışı uygulamalara son verilmesi amacıyla düzenleme yapılabilir." düşüncesini dile getirdi. Partisinin bu konudaki görüşlerini aktaran MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Özel yetkili mahkemelerin, Türkiye'nin karşılaştığı birtakım tehlikeleri göz önüne alırsak, muhafazasından yanayız. Bunların kaldırılması hata olur, Türkiye'nin terörle mücadelesine büyük darbe vurur." dedi. BDP grup başkan vekilleri Hasip Kaplan ile Pervin Buldan ise AK Parti'ye açık destek verdi. Özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılmasını, halen bakılan davaların da ağır ceza mahkemeleri tarafından yürütülmesini isteyen BDP, ancak terör mahkemeleri gibi yeni mahkemeler kurulmasına karşı çıktı.

Hafta sonu görüşülecek yargı paketinde özel yetkili mahkemelerle ilgili önemli değişiklikler yapmaya hazırlanan AK Parti, bu kapsamda komisyon sıralarında oturacak Adalet Komisyonu üyelerini de Meclis'te olmaları konusunda uyardı. Çok sayıda 'yeni madde ihdası' yapmaya hazırlanan AK Parti, madde ihdası için komisyon üyelerinin çoğunluğunun komisyon sıralarında olması gerektiği için üyeleri telefonla aradı ve 'mutlaka Genel Kurul'da olun' talimatı verdi.

Özel yetkili mahkemelerin üst düzey yöneticilerle ilgili MİT'te olduğu gibi 'izin alarak' soruşturma yapmasına yönelik alternatifler üzerinde durulduğu belirtiliyor. Özel yetkili mahkemelerin görev alanlarının daraltılabileceği ya da ÖYM'lerin kaldırılarak, terör ve darbe suçlarına bakan bölge mahkemeleri kurulması, Ankara'da oluşturulacak koordinatör savcılık eşliğinde, illerde asliye ceza mahkemeleri aracılığıyla tutukluluk, teknik takip gibi konuların yürütülmesi ile 'her ilde bir ağır ceza mahkemesi kurulması'nın da alternatifler arasında yer aldığı kaydediliyor.

Zaman