MHP'de olağanüstü kongre talebi üzerine oluşturulan komisyon, olağanüstü kongrenin toplanmasına gerek olmadığına karar verdi. Eski bakanlardan Koray Aydın ise, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurularak, MHP'de olağanüstü kongre toplanması için hukuki sürecin başlatılacağını bildirdi.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı yaptığı yazılı açıklamada, 29 Mayıs 2009'da, 253 kişinin vekaletnamesinin bulunduğu bir yazı ile Ankara 21. Noterliği aracılığıyla MHP'ye başvurularak büyük kongrenin olağanüstü toplantıya çağrılmasının talep edildiğini hatırlattı.

Talebin Başkanlık Divanı'nda görüşüldüğünü ve Siyasi Partiler Mevzuatı ile Parti Tüzüğü açısından incelenmesi için komisyon kurulduğunu kaydeden Paçacı, komisyonunun yaptığı çalışma ve tespitler sonucunda, Genel Başkanlık, Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin kurullarında Siyasi Partiler Kanunu uyarınca büyük kongrenin olağanüstü toplanmasını zorunlu kılacak herhangi bir boşalmanınsöz konusu olmadığına karar verildiğini belirtti.

Merkez Yönetim Kurulu'nun 18 Nisan 2009'da yaptığı toplantıda, olağankongre sürecinin başlatılması ve bu amaçla ilçe kongrelerinin mayıs, haziran ve temmuz, il kongrelerinin de ağustos, eylül ve ekim aylarında yapılmasının kararlaştırıldığını anımsatan Paçacı, bu karara uygun şekilde 3 Mayıs 2009'dan itibaren ilçe teşkilatlarının olağan kongrelerinin belirlenen takvime uygun olarak yapıldığını ifade etti.

Paçacı, ayrıca olağanüstü kongre talebinde bulunan kişiler arasında istifa, ihraç, birden fazla partiye üye oldukları için Yargıtay tarafından parti üyeliklerine son verilme gibi nedenlerle büyük kongre delegeliğini kaybetmiş kişilerin de bulunması nedeniyle olağanüstü kongre talep etme yeter sayısına ulaşılamaması dolayısıyla olağanüstü kongrenin toplanmasına gerek olmadığına karar verildiğini bildirdi.

Cihan Paçacı, delege sıfatı olmadığı halde olağanüstü kongre talebi için imza atarak hem parti mensuplarını hem de kamuoyunu yanıltan bazı şahıslarla ve bunları bu tür suça teşvik eden, yönlendirenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca gerekli yasal işlemin yapılması için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.

Eski bakanlardan Koray Aydın ise, yaptığı yazılı açıklamada, başkanlığındaki Olağanüstü Kongre İcra Komitesi'nin, MHP Genel Merkezinden yapılan "Olağanüstü kongreye gerek yok" açıklamasının ardından toplanarak, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurularak, olağanüstü kongre için hukuki sürecin başlatılması" kararını aldığını kaydetti.

Koray Aydın, açıklamasında, "Genel Merkezimizin bugün yaptığı açıklama son derece üzücüdür. 260 imza ile olağanüstü kongrenin toplanması için yaptığımız
başvurunun yok sayılması son derece üzücüdür. İmzaların gerektirdiği bütün sorumlulukları yerine getireceğiz" ifadelerine yer verdi.