MHP, İstanbul 1. Bölge'de seçimi kaybettiği açıklanan Hayrettin Nuhoğlu için YSK'ya başvurdu. MHP Genel Başkan Yardımcı Faruk Bal, ilçe seçim kurullarına yapılan itirazlar sonucu, 634 oyla seçimi kaybeden Nuhoğlu'nun 820 oy farkla milletvekili seçilmeye hak kazandığını açıkladı

Bal, ''TBMM'deki sandalye sayımız 54'e yükseldi'' şeklinde konuşurken, bu iddiaya AK Parti'den yanıt gecikmedi.  MHP'nin, Engin Alan ve Durmuşali Torlak'ın ardından Hayrettin Nuhoğlu'nun da Meclis'e girdiği yönündeki açıklamasına ilişkin, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Abdullah Güler, ''Henüz süreç devam ediyor. Bu süreç tamamlanmadan yapılan açıklama hukuki bir açıklama değil'' dedi.

Güler, İstanbul 1. bölgede 14 ilçe olduğunu belirterek, 298 sayılı ilçe sandık birleştirme tutanaklarına göre her sandığın ilçe seçim kurullarında tek tek girilmek üzere birleştirildiğini ve bu şekilde ilçenin oy toplamının ortaya çıktığını söyledi.

"757 OY KAYDIRILDI"
Ataşehir, Maltepe, Ümraniye, Çekmeköy, Kartal, Pendik, Kadıköy ve Üsküdar'da, kaydırma ve yanlışlık gibi maddi hatalar olduğu söylenerek itirazda bulunulduğunu ifade eden Güler, ''Seçim kurullarında bakıldı ve ilçe seçim kurulları ile birleştirme tutanaklarındaki rakamların birbirini tutmadığı, toplamda 1. bölgenin tamamında 757 oyun bazı partilere kaydırıldığı ortaya çıktı'' diye konuştu.

"GEÇERSİZ SAYILAN OYLARIMIZ VAR"
Güler, kendilerinin de Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Ataşehir ve Kartal'da bazı oy pusulalarının geçerli sayılması gerekirken geçersiz sayıldığının ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu ilçelerde yapılan itirazlarda 120 oy geçerli sayıldı. Beykoz'da ise toplam 400 sandıkta geçersiz sayılan oylarımız var. Bununla ilgili itirazımız da kabul edildi, bugün saat 10.00'da bunun sayımı yapılacak. Bu düzeltmeler İl Seçim Kuruluna gidiyor. Bütün ilçelerin işlemi tamamlandıktan sonra tekrar sayım yapılacak. Gümrüklerde kullanılan oylarımız var. Bu oylar orana göre dağıtılıyor. Bu dağıtım da henüz oransal anlamda yapılmadı.

"AÇIKLAMA HUKUKİ DEĞİL"
Faruk Bal, hukukçu bir insan. İlçe seçim kurulları nihai karar merkezi değildir. Henüz total rakamlar belli değil. Gümrük oyları ve Beykoz'daki rakamlar belli değil. İl Seçim Kurulu birleştirme tutanağında 1 milyon 386 bin 356 oyumuz görünüyor. MHP'nin ise 259 bin 527 idi.

İtiraz sonuçlarıyla bu rakamlar değişecek. Üstüne gümrük dağılımı yapılacak. Diğer işlemlerin ardından hangi partinin kaç milletvekili çıkardığı belli olacak. Henüz süreç devam ediyor. Bu süreç tamamlanmadan yapılan açıklama hukuki bir açıklama değil.''

"BİLAL MACİT SEÇİLECEK"
Oransal manada dağılımları tahmin edebildiğini bildiren Güler, ''İstanbul 1. bölgede 16. sıradaki arkadaşımız Muhammet Bilal Macit'in milletvekili seçilme problemi yok. Seçilecek. Bizim aldığımız ve itirazlar noktasındaki sayıları, ayrıca gümrük dağılımının etkisini bilmedikleri için böyle bir hataya düştüklerini düşünüyorum'' dedi.

mynet