MHP'li muhalifler Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ'ın öncülüğünde 19 Haziran 2016'da gerçekleştirilen ve MHP Genel Merkezi'ne yakın üst kurul delegesi Cemal Enginyurt tarafından mahkemeye götürülen “olağanüstü kongreye” ilişkin davanın duruşması bugün gerçekleştirilecek.

MHP'DEN İHRAÇ EDİLENLER OLAĞANÜSTÜ SEÇİM İSTİYOR

Taraflar 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki davadan çıkacak kararı merakla bekliyor. Mahkeme, 19 Haziran'daki kongrenin geçerli olduğu kararını verirse, muhalifler, genel merkezden değiştirdikleri parti tüzüğü dikkate alınmasını ve “olağanüstü seçimli kurultayın” toplantısını talep edecek.

HER YERDE KAYBEDEN AKŞENER YENİ PARTİ KURACAK

Muhalifler, olağanüstü kongrenin eski delege yapısıyla gerçekleştirileceğini savunuyor. Kurultayın toplanması halinde, partiden ihraç edilen Akşener, Oğan ve Özdağ için “af kararı” çıkarılması gündeme getirilecek. Mahkemeden, “olumsuz” bir kararın çıkması halinde ise muhalifler yeni bir yol haritası izleyecek. Akşener ekseninde yeni parti daha ağırlıklı gözüküyor. Akşener'in, “Bire bir görüştüğüm ve fikirlerine çok önem verdiğim yaklaşık 2 bin kişi ile yaptığım istişarelerden çıkan sonuç yeni bir parti kurulmasıdır” sözü de buna işaret ediyor. Böylece muhalif kanat, mahkeme ve ardından olağanüstü kurultay kararıyla partiye dönecek ya da yeni bir parti oluşumuna gidecek.

BAHÇELİ İPLERİ GEVŞETMİŞ DEĞİL

Taktik hamleleriyle elini oldukça güçlendiren ve neredeyse MHP'de muhaliflere hareket alanı bırakmayan Bahçeli de ipleri gevşetmiş değil. Genel merkez, mahkemeden, “19 Haziran olağanüstü kongresinin geçersiz olduğu” veya “erteleme” kararı bekliyor.

BAHÇELİ 700 DELEGEYİ DEĞİŞTİRDİ

Bahçeli, mahkemeden, “19 Haziran geçerli” kararı ve yeni bir olağanüstü kongrenin kaçınılmaz hale gelmesi ihtimaline dönük olarak sessiz sedasız stratejik adımlar da attı. MHP, olağan kurultay hazırlığını, yürürlükteki parti tüzüğü doğrultusunda gerçekleştirdi. Toplamda 46 ilde 700 civarında delegeyi değiştirdi. Değişen delegelerin çoğu ise muhalif. Böylece Bahçeli, toplam bin 222 delegenin yarısından fazlasını değiştirmiş oldu. Bahçeli, 1 günde 41 ilin delegesini değiştirerek muhaliflerin delege hakimiyetini kırdı. Bu hamlenin bir diğer sonucu da tüm illerin ve delege sayısının yarıdan bir fazlasının seçimi yapıldığı için doğrudan olağanüstü kongreye gitme yolunun açılması. Bahçeli, mahkemeden beklenmeyen olumsuz bir karar çıkması halinde, MHP'yi doğrudan olağanüstü kongreye kendisi götürebilecek.

BAHÇELİ MUHALİFLERİ KURT KAPANINA SIKIŞTIRDI

Genel merkeze göre, olası bir olağanüstü kongreye değişen yeni delegelerle gitme zorunluluğu bulunuyor. Bu durumun siyasi partiler yasasına uygun olduğunu savunuyor. Olası bir kongrede muhalif delegeler tasfiye edildiği için de genel başkan seçimi yeni delegelerle yapılmış olacak. Mahkemeden nasıl bir karar çıkacağı bugün görülecek ama muhalifleri “kurt kapanına” sıkıştıran Bahçeli'nin siyasi tecrübesini konuşturarak, en ufak bir ihtimali dahi atlamadığı açık. (Milliyet)