MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Hükümetten erken bir seçim kararı beklemediğini ancak, AK Parti hakkında açılan kapatma davasının ardından, ara seçimin gündeme gelebileceğini söyledi.


CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek de partisinin seçimden kaçmasının söz konusu olmadığını, ancak herkesin oturup sakin düşünmesi gerektiğini ifade etti.
TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Paçacı, Anayasa Mahkemesinin kararının, 367 kararında olduğu gibi, hukuki değil, siyasi olduğunu savundu.
Bu karardan sonra, millet ile devlet arasında güvensizlik durumunun olabileceğini ileri süren Paçacı, “katılmasak da Anayasa Mahkemesinin kararı kesindir. Bundan sonraki süreçte kutuplaşma yerine sağduyulu hareket edilmesi gerekir” dedi.


“Erken bir genel seçim bekliyor musunuz?” sorusu üzerine Paçacı, “erken seçim beklemiyorum. AKP'nin kapatılmasıyla ilgili dava devam ediyor. Bu davada Hazine yardımının kesilmesi yönünde de bir karar çıkabilir. Anayasa Mahkemesinin bu partiyle ilgili kararından sonra ara seçim gündeme gelebilir” diye konuştu.
CHP'li Mustafa Özyürek de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen değişikliğin, Anayasanın temel hükümlerinin içini boşaltan, bir anlamda hukuka karşı hile niteliğinde düzenleme olduğunu iddia etti.


“Anayasa Mahkemesinin kararı, Türkiye için, herkes için hayırlı olsun” diyen Özyürek, Meclisin yasama yetkisinin elinden alındığı yönündeki değerlendirmelere katılmadığını söyledi.

“HUKUK VE YARGI DARBESİ SÖYLEMLERİ”

Özyürek, “hukuk darbesi, yargı darbesi” gibi değerlendirmeler yapıldığını da hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Türkiye'de kuvvetler ayrılığı vardır. Yargının yetkisi ve sorumluluğu bellidir, yürütmenin, yasamanın bellidir. Yasamanın yaptığı işler, çıkardığı kanunlar, Anayasa Mahkemesinin denetimine tabidir. Bu anayasanın öngördüğü bir sistemdir. Daha önce Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldan 5 yıla indiren, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören bir anayasa değişikliği yapılmıştı. Bu konuda da Anayasa Mahkemesine gittik. Yüce Mahkeme, bizim iddiamızı kabul etmedi. Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar, birilerinin işine gelince, 'iyi, doğru', işine gelmeyince 'yanlış, darbe'... Bu mantıkla hukuk tartışılmaz. Türkiye bir hukuk devletiyse, hukukun üstünlüğü hepimizi bağlayan temel bir ilkeyse, herkes yetkisini ve sorumluluğunu kullanacaktır. Anayasa Mahkemesi, yetkisini kullanmıştır. Hepimize düşen Anayasa Mahkemesinin verdiği bu karara saygılı olmaktır. AKP'lilerden de beklediğimiz budur.”


Bir gazetecinin, “sineyimillet sesleri çıkmaya başladı” demesi üzerine Özyürek, “bu şu demektir; 'biz erken seçime gidelim' diyorlarsa, elbette gidebilirler, çoğunlukları var. CHP'nin seçimden kaçması söz konusu değildir. Ama herkesin oturup sakin düşünmesi lazım. Bu kapatma davası gündeme geldiğinde de AKP'nin buna benzer senaryolar ortaya attığını, 'a, b, c' diye planlar ortaya attığını hepimiz biliyoruz” diye konuştu.


CHP'li Özyürek, Anayasa Mahkemesinin kararlarının bağlayıcı olduğunu ve herkesin bu kararlara uyma zorunluluğunun bulunduğuna dikkati çekti.

“YASAMA YETKİSİNE DARBE”

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın demokratik sistemi derinden yaraladığını, Meclisin yasama yetkisine ağır bir müdahalede bulunulduğunu ileri sürdü.


Mahkemenin verdiği kararın, kapatma davasını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de Akgün, şunları söyledi:
“Bu saatten sonra kapatma davasının önemi yok. Kapatmayı da aşan, demokratik hukuk devleti olgusuna ciddi zarar veren bir karar. Dolayısıyla kapatma davası bu süreçte teferruat olarak kalmıştır. Anayasa Mahkemesinin müdahalesiyle bu sistem artık yürümez. İktidarıyla muhalefetiyle bütün partiler, demokratik sistemin işleyişini sağlayacak bir takım düzenlemeler yapmak durumundadır.”


AK Parti'li Akgün, “sineyimillete dönülüp dönelmeyeceğinin” sorulması üzerine de “partinin yetkili organları toplanıyor. Mutlaka bir karar alınacak. Ama ben, sineyimilletten önce Mecliste iktidar ve muhalefetin sistemin devamını sağlayacak, yasama yetkisini sağlayacak bir takım değişiklikler yapması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

aa