Çankaya Köşkü'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında gerçekleşen toplantı saat 14.00'de başladı. Toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MGK üyesi Bakanlar, Kuvvet Komutanları ve ilgili bürokratlar hazır bulundu. 
 
MGK'nın öncelikli gündem maddesinin Van'da yaşanan deprem ve yürütülen yardım faaliyetleri olması bekleniyor. Devletin zirvesi özellikle yurt dışından arama kurtarma ve yardım konularında gelen teklifleri masaya yatıracak. 
 
İki ayda bir toplanan MGK'da bir diğer önemli gündem maddesi de terör saldırıları ve TSK'nın PKK'ya yönelik operasyonları olacak. MGK'nın Ağustos ayı toplantısında, terörle mücadelede yeni konsept belirlenmesi kararı alınmıştı. Son olarak Hakkari Çukurca'da yaşanan saldırının ardından örgütün Kuzey Irak'taki varlığını etkisiz hale getirmeye yönelik operasyonlar MGK'da kapsamlı olarak değerlendirilecek. Operasyonlar konusunda asker üyeler kurula bilgi verecek. Ayrıca MGK'da, terör örgütünün finansal kaynaklarını engelleme yönünde yürütülen diplomatik girişimler üzerinde de durulacak. Geçtiğimiz hafta İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Kürdistan Demokrat Partisi Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin ziyaretleri ve PKK ile mücadele konusunda yapılan görüşmeler de kurulun gündeminde olacak. 
 
LİBYA'DA YENİ DÖNEM
MGK'da iç gelişmelerin yanı sıra özellikle Ortadoğu'da Arap Baharı akımı ile başlayan yeni dönem de görüşülecek. Değişim sürecine en son giren ülke olan Libya geçtiğimiz hafta devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesi ve Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil'in, ülkede Şeriat kurallarının uygulanacağını açıklaması ile gündeme gelmişti. Bu bağlamda komşu ülke Libya ile yeni dönemde kurulacak ilişkiler de kurulun gündeminde olacak. Ayrıca Libya'da iç çatışmalarla birlikte Türkiye'ye dönen ancak Kaddafi'nin yakalanmasının ardından yeniden iş başı yapmaya hazırlanan Türk müteahhitlerinin durumu da gündemde olacak. Türk müteahhitlerin Libya'da h'len 1.4 milyar dolarlık hak ediş alacakları bulunuyor. 
 
Ayrıca Tunus'ta yapılan seçimlerin değerlendirmesi, Suriye konusunda Türkiye'nin atacağı adımlar da yine MGK'nın gündeminde olacak.