MGK olağan Mart ayı toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanacak. MGK'da, ülke güvenliğini ilgilendiren iç ve dış gelişmeler bütün yönleriyle ele alınacak. FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DAEŞ başta olmak üzere, tüm terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında yapılan operasyonlar ile hudut güvenliği hakkında Kurul üyelerine bilgi verilecek.

ANA GÜNDEM SURİYE

Toplantının ana gündem maddesini Suriye'deki gelişmeler oluşturacak. Suriye'nin kuzeyinde planlanan güvenli bölgenin, Türk askerinin kontrolünde olması gerektiğini vurgulayan Türkiye, bu sahadan terör örgütü PKK/YPG'nin tamamen çıkarılmasını istiyor. Öte yandan, Menbiç Yol Haritası'nın hızlandırılması kapsamında, atılacak adımların da toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor.

Suriye'de bir diğer önemli konu, çatışmasızlık bölgesi İdlib. Soçi'de Türkiye ile Rusya arasında imzalanan mutabakatla, 8 Mart'ta İdlib'te TSK ile Rusya koordineli olarak ilk devriye faaliyetini gerçekleştirdi. Toplantıda, devriye faaliyetlerinin devamının sağlanması için atılacak adımların yanı sıra, Suriye Rejimi'nin ateşkes ihlallerinin engellenmesine de dikkat çekilecek. Ayrıca, Tel Rıfat'ta PYD/PKK saldırıları da masada olacak.

MGK'da Irak'ın kuzeyinde süren operasyon ile İran'da PKK varlığına yönelik yapılan operasyonlardaki gelişmeler de konuşalacak.

S-400'LER MASADA OLACAK

Toplantıda, Rusya'dan S-400 alımı ile F-35 projesi de masaya yatırılacak. ABD, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin teslim edilmesi durumunda, F-35 projesinin ve Patriot hava savunma sistemleri satışının tehlikeye gireceği mesajını vermişti. Türkiye ise, S-400 alımından vazgeçmeyeceğini açıklamıştı. Toplantıda bu konuda yaşanan tüm gelişmeler de ele alınacak.

Toplantıda, yaklaşan 31 Mart yerel seçimlere ilişkin, seçim güvenliğinin ele alınması da bekleniyor.