Milli mücadele yıllarında Kuvayi Milliye kahramanı olan, Cumhuriyetin kuruluşunun ardından Atatürk'ün iktisat ve adalet bakanlıklarını yapan, hazırladığı Medeni Kanun ile Türk hukuk devriminin mimarı olan Kuşadalı Mahmut Esat Bozkurt, ölümünün 65. yıldönümü nedeniyle mezarı başında anıldı.
Anma etkinlikleri çerçevesinde Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı, Derici Otel'de bir konferans verdi. Atatürkçü Düşünce Derneği Kuşadası Şubesi tarafından düzenlenen etkinliğe; Türkiye'nin ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un kızı Gün Tekand Bozkurt, torunu Prof. Gül Güner, torunu Mahmut Esat Bozkurt, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve kalabalık topluluk katıldı. Konferansın açılışında konuşan ADD Kuşadası Şube Başkanı Nail Topal, Kuşadalı Mahmut Esat
Bozkurt'un Türkiye Cumhuriyeti için büyük bir anlam taşıdığını ve gelecek nesillere bu önemli kişiliğin mutlaka anlatılması gerektiğini söyledi.
"Kuşadası Cephesi ve Mahmut Esat Bozkurt " konulu konferansı veren Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Mahmut Esat Bozkurt'un sadece Cumhuriyetin kuruluşundan önce değil, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluşu sırasında da önemli hizmetler verdiğini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı, büyük ilgi gören konuşmasında Avrupa'da eğitimini yarıda kesip bir geminin ambarında Türkiye'ye gelen Mahmut Esat Bozkurt'un Kuşadası cephesinde Kurtuluş Savaşı'na katıldığını ve önemli
başarılara imza attığını belirterek, aynı zamanda bir Kuvayi Milliye kahramanı olarak Kuşadası cephesinde Mahmut Esat Bozkurt'un yaptığı çalışmaları anlattı.
Mahmut Esat Bozkurt'un kızı Gün Tekand ise anma etkinlikleri sırasında yaptığı açıklamada, babasını özlemediği tek bir gün bile yaşamadığını belirterek, "Yaşadığımız bu günler, ülkemizin Mahmut Esat Bozkurt gibi büyük devlet adamlarına ne kadar çok ihtiyacı olduğunu gösteriyor" dedi.
Konferansın sonunda Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve ADD Kuşadası Şube Başkanı Nail Topal tarafından "Yeni Türkiye devletinin yapılanmasında Mahmut Esat Bozkurt'un Rolü" isimli bir kitabı da bulunan Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şaduman Halıcı'ya plaket verildi.