Bilim dünyası yaşlanmaya; alzheimer, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara karşı taze sıkılmış meyve suyu tüketilmesini tavsiye ediyor

ORÇUN GÖKÇEK - Yeniasır

Her ne kadar marketlerde satılan pastörize meyve sularının vitamin içerdiği söylense de, miktarı taze meyve suları ile karşılaştırılamaz bile. Üstelik meyve sularında bulunan vitamin ve folat minerali, işlem görme ve saklanma aşamalarından etkilenir. Bu nedenlerle bol vitaminli içecek arzuluyorsanız, en iyisi kendi meyva suyunuzu kendinizin hazırlaması ya da taze sıkılmış meyva suyu satın alıp içmenizdir.
Doğru beslenme ile sağlıklı yaşamın ön plana çıkması ile birlikte, teknoloji dünyası da bu yönde adımlar attı. Eskiden var olan narenciye sıkacakları günümüzde adeta akıllı birer robot haline geldi. Sizin yapmanız gereken tek şey; meyvaları güzelce yıkayıp, makinenin meyva haznesine koymak. Soymanıza ya da doğramanıza hiç gerek yok. Tüm işlemleri makine kendisi hallediyor. Posa ile suyu ayırıp içimi leziz bir vitamin deposunu size sunuyor.


Hangi meyveler neye iyi gelir?
YABAN MERSİNİ: Kansere sebep olan serbest radikalleri yenen ve kolajeni bozulmaktan koruyan antosiyaninler açısından zengindir. Meyvesini, suyunu çıkarmaktansa ezerseniz o zaman bol lifli bir içecek de elde etmiş olursunuz.
KARA ÜZÜM: Tıpkı kırmızı şarap gibi kan pıhtılarının birikmesini azaltıp daha iyi bir kan dolaşımı sağlar. Meyve şekerleri açısından zengindir, bir miktar da C vitamini içerir. Saç ve cilt için de yararlıdır.
ANANAS: Ağır proteinleri sindirmeye yarayan bromelain enzimini içerir. Ayrıca doğal şekerler açısından da zengin olması enerji vermesini sağlar. Her 100 mililitresi 11 mg C vitamini içerir.

YEMEKLE BİR
PORTAKAL: İyi bir C vitamini ve folik asit kaynağıdır. Bu nedenle de hamile kadınların bolca tüketmesi faydalı olacaktır. Yemeklerle birlikte içildiği takdirde, kansızlığa iyi gelen demirin emilimini artırır.
ELMA: Kalbi koruyan flavonoidlerden bol miktarda içerir. Portakal suyundaki C vitamininin üçte biri elmada da bulunur. Enerjinin yavaş bir şekilde açığa çıkmasını sağlayan fraktoz şekerinden bolca içerir. Ancak bebeklerin ya da emekleyen çocukların midesini rahatsız edebilir.
MANGO: Serbest radikalleri yok eden beta karoten açısından zengindir. Vücut, beta karoteni aynı zamanda A vitamini yapmakta kullanır ki, A vitamini de cilt, göz ve akciğer sağlığı için önemlidir.
GREYFURT: C vitamini açısından zengindir. Ancak ilaç kullanıyorsanız dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü kollesterol düşüren ilaçlar gibi bazı ilaçlarla birlikte alındığında sakıncalı olabilir.

Zinde bir kış geçirmek için bol meyve tüketin
ıÜüKış aylarına girerken vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için meyve takviyesinde bulunun. Özellikle C vitamini içeren mandalina, portakal, elma, greyfurt ve diğer meyvelerin tüketimi ile hem sağlıklı hem de zinde bir kış geçirebilirsiniz.
Uzmanlar kış meyvelerinin yararlarını şöyle sıralıyor: Meyve tüketimi kanser, obezite, kalp hastalıkları, kireçlenme, cilt bozulması gibi çeşitli hastalık risklerini azaltır.
Meyve hiç kolesterol içermez, ayrıca hafızayı canlandırır. Meyveler mükemmel bir lif kaynağıdır. Bol miktarda fotokimyasal ve antioksidan içerir. Meyve, kendinizi daha iyi hissettirir. Az kalorilidir ve ölçülü yendiği zaman kilo aldırmaz.