15 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul'daki trafiğe yönelik çözümler geliştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro projelerinde, şehir hastanelerinde uygulanan yap-kirala-devret modeline geçiyor.

Her gün 30 bin işçi yer altına iniyor

Dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir konumunda bulunan İstanbul'da 294 kilometre metro inşaatı bulunuyor. İstanbul'un trafiğini rahatlatacak projelerin hayata geçmesi için her gün yer altına inen işçi sayısı ise 30 bini buluyor.

430 km'ye ulaşacak

Yaklaşık 18 hatta devam eden metro inşaatlarının 2021 yılına kadar kademeli olarak hizmete alınması planlanıyor. Mevcut kullanılan 160 kilometrelik hat inşaatları tamamlanıp hizmete alınacak metrolar ile toplamda 430 kilometreye ulaşacak.

Londra ve Newyork'u geride bıraktık

Toplamda 430 kilometre metro hattı ile Newyork ve Londra'yı geride bırakan İstanbul'un trafiğine kesin çözüm sağlayacak metro hattı uzunluğunun 1100 km olduğu ifade ediliyor. Mevcut hat göz önünde bulundurulduğunda 600 km'lik hattın daha yapılmasına ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Hastanelerdeki model metro için de uygulanacak

İşte bu ihtiyaç doğrultusunda planlarını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro hatlarının yapım ve bakım maliyetlerini özel sektöre devretmek için yeni bir modele geçti. Sağlık Bakanlığı'nın şehir hastanelerinde uyguladığı yap-kirala-devret modeli bu sefer de metro hatları için uygulanacak.

Kira süresi 24 yıla çıkabilecek

Trafik sorununu büyük oranda çözüme ulaştıracak 600 km'lik hat için uygulanacak yap-kirala-devret modeli çerçevesinde ihaleye çıkılacak ve en uygun teklifi veren firma işi yüklenecek. Metronun uzunluğuna ve yapısına göre kiralama yılı değişiklik gösterecekken maksimum vade ise 24 yıl olacak.