Türkiye"nin en sıcak yörelerinden olmasına karşın, yüksek Toros Dağları"nın eteklerinde adeta bir oksijen deposunu andıran yaylalıklarda yaz sezonu öncesi metrekaresi 15 liraya kadar arsa, 60 bin liraya ise dubleks konut bulmak mümkün.
Alınan bilgiye göre, Adana"nın Pozantı ilçesinin Akçatekir, Bürücek ve Kamışlı, Kozan ilçesinin Horzum ve Göller, Karaisalı ilçesinin Kızıldağ, Aladağ ilçesinin Başpınar ve Meydan yaylaları, kendine has florası ve zengin bitki örtüsü ile kent yaşamından kaçışın yeni adresi olma yolunda.
Yörük kilimi gibi üstünde bütün renklerin çiçeklendiği, çam, ardıç, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içe olan yaylalar, konuklarına doğayla baş başa olma imkanı verirken, bu fırsattan kalıcı olarak yararlanmak isteyenlere ise cazip koşullar sunuluyor.
Türkiye"nin değişik yörelerinden binlerce misafiri ağırlayan yaylalardaki arsaların metrekaresi yaz aylarında yükselirken, bu aylarda ise 15 liraya kadar arsa bulunabildiği belirtiliyor.
Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin bitki örtüsü, temiz havası, el değmemiş doğası ile Toros Dağları eteklerinde kurulu yaylalara ilginin giderek arttığını söyledi.
Vatandaşların çoğunun deniz yerine yaylayı tercih etmeye başladığını anlatan Çay, “Yaylaların tercih edilmesinde temiz hava ve eşsiz doğanın yanı sıra ramazanın da yaz aylarına denk gelmesi etkili oldu. Özellikle Akçatekir"de doluluk oldukça arttı. Türkiye"nin değişik illerinden çok sayıda vatandaş, artık Toroslar"ı tercih ediyor. Yeni konuklar ise yer arayışında” dedi.
İlçe merkezine yakın Yeni Konacık mevkisi civarında arsa satışının yoğunlaştığını belirten Çay, şöyle konuştu:
“Yaylalarda arsaların metrekaresi 15 ile 80 lira arasında değişiyor. Bakir bölgelerde, alt yapısı çok ciddi olmayan yerlerde 15-20 liraya arsa bulmak mümkün. 300-400 metrekare bir arsadan ise önünde küçük bahçesi bulunan, güzel bir yayla evi yapmak mümkün. Sezonluk kiralar ise bin 500 ile 3 bin lira arasında. Yayla mimarisine uygun konutların fiyatı ise yerine ve özelliğine göre değişiyor. Yörede genellikle dubleks yapıdaki konutlar 60 ile 120 bin lira arasında alınabiliyor.”

İMAR DURUMUNU KONTROL EDİN

Çay, yaylalardan arsa alacak vatandaşlardan mağdur olmamaları için de mutlaka imar durumunu sormalarını istedi.
Alt yapı ile ilgili konularda yaylacılara her türlü kolaylığı sağladıklarını anlatan Çay, “Vatandaşlarımız ilerleyen zamanlarda sıkıntı çekmemek için, arsaların imar, yol, su gibi özelliklerini bize danışsın” dedi.
Akçatekir Belediye Başkanı Mehmet Kılınçkaya da, Mera Kanunu"ndaki “yayla” ve “yaylak” tanımlamaları nedeniyle yaylalarda yaşanan tapu sorununun ise yapılan çalışmalarla giderilmek üzere olduğunu bildirdi.
Kılınçkaya, tapu sorunları nedeniyle bazı vatandaşların tedirginlik yaşadığını ancak arsa alış verişlerinin sürdüğünü kaydetti.