Windows Live Messenger'ın kurulum gerektirmeden, internet tarayıcı üzerinden çalışan sürümü MSN Web Messenger artık yok. Bunun yerini uzun yıllardır tanıdığımız Hotmail ile bütünleşik bir hizmet olan Windows Live Hotmail aldı. Bu hamle Microsoft ile Google arasındaki savaşı iyice kızıştırdı. Çünkü Windows Live Hotmail, bu haliyle direkt Google GTalk'un rakibi haline geldi.

MSN Web Messenger kullanıma sunulduğu 2004 Ağustos'undan bu yana oldukça popüler bir uygulamaydı. Yahoo Messenger ile rekabette oldukça zorlansa da önemli bir yeri vardı. Kurulum gerektiren MSN Live Messenger'ın inanılmaz popülaritesine rağmen tek başına çalışan bir uygulama olarak GTalk karşısında çok zorlandı. Çünkü Google GTalk'un sunduğu bazı avantajları sunamıyordu.

Hotmail entegrasyonu ile hem Hotmail, hem MSN Web Messenger önceden yapamadıklarını yapıyor. Bunlardan en basiti ve belki de en önemlisi e-posta alıp atarken listedeki insanların online olup olmadığını görebilmek ve bu sayede hızla iletişim kurabilmek.

Bu arada Google'ın da Microsoft'un elini durmadan zorladığını belirtmekte fayda var. Google, daha önce Hotmail kullanıcılarının kolayca Gmail'a geçişini kolaylaştırıp bunu güzelce duyurmuştu. Microsoft Exchange'e karşılık olarak da Google Apps Sync for Microsoft Outlook'u ortaya koymuştu. Bu sayede direkt Hotmail ve Outlook kullanıcılarını Gmail ve Google Apps saflarına katmayı hedeflediğini göstermişti. Microsoft da Bing ve şimdi de Windows Live Hotmail ile oldukça sağlam karşılık veriyor. Bu rekabetten karlı çıkan da biz kullanıcılar oluyoruz.