Meslek hastalıkları işyerinde maruz kalınan fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler nedeniyle meydana geliyor. Yüzde yüz önlenebilir olan meslek hastalıkları Türkiye’de yeterince tespit edilemiyor. 
2010 yılında Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı arasında imzalanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında İşbirliği Protokolü” kapsamında temel sağlık hizmetleri ile iş sağlığı hizmetlerinin entegrasyonu ve geliştirilmesi çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda 2 Bakanlığın işbirliğiyle Türkiye’de meslek hastalıklarının tanı ve tespitinde sosyal tarafların ve sağlık personelinin bilgilendirilmesi, bu konuda duyarlılığının arttırılması amacıyla bir proje hayata geçirildi.
Proje çalışmalarının yürütülmesi için özellikle sanayinin yoğun olduğu ve iş kazalarının en fazla görüldüğü 22 il belirlendi. Belirlenen illerde öncelikle sosyal tarafların meslek hastalıkları konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda birinci basamak hekimlerine ve işyeri hekimlerine meslek hastalıklarının tanı ve tespiti ile ilgili eğitim seminerleri düzenleniyor. 
Ayrıca, meslek hastalıkları konusunda topluma yönelik yazılı ve görsel eğitim materyalleri ve hekimlere yönelik “Meslek Hastalıkları Tanı Rehberi” hazırlanarak dağıtılmaya devam ediyor.