Dünyada her yıl 1.6 milyon insanın meslek hastalıklarından öldüğü belirtilirken, Türkiye'de bu hastalıkların tedavisi için yaklaşık 36 milyon TL harcandığı vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliği ile yürütülen 'Türkiye'de Meslek Hastalıkları Konusunda Tespit, Tanı ve İSG Profesyonellerinin Duyarlılığının Arttırılması Projesi' kapsamında bilgilendirme seminerleri devam ediyor.

Proje kapsamında Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen seminerle de konunun taraflarına meslek hastalığı ve iş güvenliği konuları anlatıldı.
Seminere katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, konu ile ilgili Cihan muhabirine açıklamalarda bulundu.

İsmail Gerim, Bursa'da ki program ile meslek hastalıklarının teşhis, tanı, tespit ve tedavisini konunun sosyal tarafları, iş yeri hekimleri ve iş sağlığı güvenliği profesyonelleri ile ele aldıklarını belirtti.

Bursa'da programın projenin 3. ayağını oluşturduğunu anlatan Gerim, başlangıcın ise Ankara'da 23 Aralık 2010'da yapıldığını söyledi. Gerim, proje kapsamında 22 ilde daha toplantılar yapacaklarını söyledi.

"DÜNYADA HER YIL 1.6 MİLYON İNSAN MESLEK HASTALIKLARINDAN ÖLÜYOR"

Meslek hastalıkları ve iş kazalarının dünyada önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken İsmail Gerim, "Meslek hastalıkları Dünya ve ülkemizde çok önemli konulardan biri. Dünyada her yıl 1.6 milyon insan meslek hastalıkları, 400 bin insan da İş kazalarından hayatını kaybediyor." dedi.

Türkiye'de ise 2009 istatistiklerine göre; meslek hastalıklarından kaynaklanan vaka sayısının 429 olduğunu bildiren ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, şunları söyledi: "Bu sürede ölümlü bir vaka çok şükür gözükmüyor ama, bu rakamlar doğruyu göstermiyor. Normalde beklenen meslek hastalığı sayısı binde 4 ila binde 12 arasında. Türkiye'de de bu oranlara vurduğumuzda yıllık meslek hastalığı vaka sayısının 30 bin ila 120 bin arasında olabileceği tahmin ediliyor."

"MESLEK HASTALIKLARI VE İŞ KAZALARININ TEDAVİSİ İÇİN 36 MİYON TL HARCANIYOR"

'Türkiye'de meslek hastalıklarının tedavisi için ne kadar harcama yapılıyor?' sorusuna ise İsmail Gerim şu cevabı verdi: "Bu konuda net rakamlar olmamasına rağmen Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) verilerine göre; iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeni ile çıkan maliyet, o ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 1'i ile 4'üne denk geliyor. Bunu da orantıladığımızda net olmamasına rağmen, ülkemizin 2008 ve 2009 yılı gayri safi milli hasılası göz önüne alındığında; yaklaşık 36 milyon TL'lik bir maliyet ortaya çıkıyor."

"TEDAVİ İÇİN HARCANAN PARANIN YÜZDE 2'SİNE ÖNLEMEK MÜMKÜN"

Meslek hastalıkları ve iş kazalarının tedavisinin aksine, önlemenin daha kolay ve az maliyetli olduğunun altını çizen Gerim, "Bunun küçük maliyetlerle olmadan önlenmesi mümkün görünüyor. Bir işveren yapacağı çok küçük bir yatırımla ortaya çıkan iş kazası ve meslek hastalıklarını önleyebilir. İşverenlerin 4 milyon TL'lik bir kaybın önlenmesi için bunun yüzde 2'lik bir kısmına yapacağı yatırım ile bunu önleyebileceği yapılan araştırmalar ile görülmekte." şeklinde konuştu. Meslek hastalıklarının yüzde 100'ünün önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunun altını çizen Gerim, bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye'de artan
teknoloji ile doğru orantılı olarak kimyasallardan kaynaklanan meslek hastalıklarının ağırlıkta olduğunu sözlerine ekledi.