Erciyes Üniversitesi Bilişim Kulübü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen kongreye katılan BTK Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl, Türkiye'de cep telefonu kullanıcılarının kişi başı aylık 211 SMS ile Avrupa birincisi olduğunu söyledi. Teknolojiye en çabuk ayak uyduran ülkelerden birisi olan Türkiye'nin cep telefonu kullanımında da lider olduğunu ifade ederek, mobil abone sayısının 66 milyonu geride bıraktığına değinen Çöl, "Türkiye operatörler arası en düşük konuşma ücretine sahip ülkeler arasında geliyor. Çok farklı ve uygun tarifelerin olduğu ülkemiz, halen 261 dakika konuşma süresiyle Avrupa'da Fransa'dan sonra en çok konuşan ülke olarak ikinci sıradadır. Kısa mesajlaşmada da Türkiye Avrupa lideridir. Aylık kişi başına 211 SMS ile Türkiye, Avrupa'da açık ara birinci olarak görünmektedir" dedi.

EN GENİŞ KAPSAMA ALANI

Çöl, Türkiye'nin mobil kapsamada, dünyada en geniş kapsama alanına sahip birinci ülke olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'de data trafiği son bir yılda yüzde 1495 oranında artı. Yani 15 kat. Dünyada da benzer bir durum yaşanıyor. Yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki 5 yıl içinde data trafiğinin 65 kat artacağı tahmin edilmektedir. Geniş bant internet abone sayısında son 10 yılda en hızlı internet kullanıcı sayısı süratle artmaktadır. Dünyada 1 milyondan fazla aboneye 1000 MB internet sağlayan dört ülkeden biriyiz. Bizim dışımızdaki diğer üç ülke İsveç, Japonya ve Slovenya olarak sıralanmaktadır. '

Halen dünyada 2.3 milyar kişinin internet kullandığını belirten Muhterem Çöl, "Artık hedef her eve telefon değil, her eve yüksek hızda internet hizmeti" dedi. Bilişimin iş çevrelerinde ciddi değişikliklere yol açtığını söyleyen Çöl, "Önümüzdeki günlerde bilişimi iyi kullanan nitelikli iş gücüne talebin hızla artacak. Bilişim teknolojisi 1 kişilik iş kaybına yol açarken 2.6 kişilik yeni iş ortamı üretmektedir" diye konuştu.