Merkez Bankası'nın eylem planı öncesinde ve parite etkisiyle dolar Eylül sonundan bu yana ilk kez 1.800 seviyesinin altına düştü.
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda 19,02 puan ve ortalama yüzde 0,03 oranında değer yitirdi.
 
İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 434,24 puan azalarak 56.278,39 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,77 oranında değer yitirdi.
 
İlk seanstaki 453,26 puanlık artış dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 19,02 puan yükseldi.
 
Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,03 değer kazandı.
 
DOLAR 1.800'LERİN ALTINDA!
Özellikle dolarda gün boyunca yaşanan hareket dikkat çekiciydi.
Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,7970 liradan alınan dolar 1,8020 liradan, 2,4960 liradan alınan euro 2,5010 liradan satılıyor.
 
Serbest piyasada önceki kapanışta 1,8160 lira olan dolar güne 1,8060 liradan, 2,5150 lira olan euro 2,5110 liradan başlamıştı.
 
Bankalararası piyasada dolar kotasyonları alışta en düşük 1,7850 lira, en yüksek 1,7865 lira, satışta en düşük 1,7950 lira, en yüksek 1,7960 lira seviyesinde işlem görüyor.
Yani dolar kuru. TL karşısında son bir aydır ilk kez 1.80 TL'nin altına indi. Halbuki doların 2 TL'yi bile aşabileceği konuşuluyordu. Peki dolardaki bu düşüşün arkasında ne var? Dolar neden düşüyor? 
 
MB VE AB'NİN PİYASALARA ETKİSİ
Euro Bölgesi liderlerinin yarın Brüksel'de tekrar toplanacağı borç krizinin aşılmasına yönelik "kapsamlı strateji" planına son şeklin verilmesi ve Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı 5 maddelik eylem planı piyasalarda etkisini sürdürüyor. 
 
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Müdür Yardımcısı Hakan Tezcan ve Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Yasin Demir, Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı eylem planına yönelik nasıl önlemler açıklayabileceğini ve dolarda yaşanan sert düşüşü yorumladı.
 
TL KUVVETLENDİRME POLİTİKALARINDA AĞIRLIK!
Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Yasin Demir, dolarda bugün görülen sert düşüşün Merkez Bankası müdahalesinden mi yoksa global bir etkiden mi kaynaklandığı sorusuna Demir, "Global etki de var ama Merkez'in müdahalesinin yanında global etki ihmal edilebilecek bir düzeyde" dedi. 
Merkez Bankası oldukça agresif şekilde TL'yi kuvvetlendirmeye yönelik politikalara ağırlık veriyor. Geçen hafta yapılan PPK toplantısının TL'ye destek verdiği ve yarın açıklanacak olan tedbir paketinin TL'yi destekleyeceği yönünde ciddi bir beklenti oluşturdu. Bunların biraraya gelmesiyle TL'nin aşırı satım bölgesinden uzaklaşarak tekrar değer kazanmaya başladığı söyleniyor. Demir, TL'nin aşırı düzeyde satıldığını belirterek sepet kurun 2.20 seviyesinin üzerine çıktığı noktalarda bu tür şeylerin daha etkili olduğnu söyledi. Demir, global etkilerin de köstek olmadığı bu tabloda risk iştahının zaten zayıfladığını ama daha kötüye gitmediğini vurguladı. 
 
KARARLAR RİSK İŞTAHINI DESTEKLEYECEK!
Yarın toplanacak olan Euro Bölgesi liderler toplantısından çıkacak kararlarlar risk iştahını destekleyecek nitelikte görülüyor. Avrupa tarafından somut bir çözüm ve global olarak risk iştahında bir toparlanma olması halinde Türk Lirası'ndaki iyileşmenin şu an bulunduğu seviyeden çok daha kuvvetli olması beklentileri yaşatırken sepet kurun çok daha hızlı ve kalıcı bir şekilde aşağı yönde seyretmesi bekleniyor.
 
MUNZAM KARŞILIKLARDA ADIM BEKLENTİSİ
Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı 5 maddelik eylem planında nasıl hamleler beklediğini Yasin Demir'e soruyoruz. Demir ilk beklentisini, "munzam karşılıklarda bir adım" olarak söylüyor. 
Demir, "Merkez Bankası, hem faiz hem de döviz rezervlerinn hepsini kapsayan bir tedbir paketinden söz ediyor. Fakat faiz tarafında atacağı adımlar sınırlı. Biz piyasayı daha da sıkıştırmasını beklemiyoruz" dedi. Merkez Bankası'nın faiz koridorunu artırarak gecelik faiz oranlarında yüzde 12'lik bir yükselişe kapı açtığını ve Açık Piyasa İşlemleri'nde (APİ) yaşatttığı sıkışıklıkla oranları yüzde 11 seviyelerine tırmandırdığına dikkat çekti.  
 
Piyasanın faiz tarafında yaşanan yüksek volatiliteyi sınırlandırmaya yönelik bir adıma ihtiyacı olduğunu belirten Demir, Merkez Bankası'nın bu yönde bir aksiyon almayacağını fakat kuru destekleyecek adımlar atmasını beklediklerini ifade etti. 
 
GLOBAL ETKİ YOK
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Müdür Yardımcısı Hakan Tezcan, dolardaki sert düşüşü Merkez Bankası'nın müdahalesine bağladı. Bunda global bir etkinin olabileceğini düşünmeyen Tezcan, Merkez Bankasının yarın açıklayacağı 5 maddelik eylem planıyla ilgili ne gibi önlemler alınabileceği konusunda net bilgileri olmadığı fakat TL'nin değer kazanmasına yönelik önlemler alınacağını beklediklerini bildirdi. Tezcan, "Dolar/TL kurunda bugün yaşanan sert düşüşte global bir etkisi yok, parite tarafına baktığımız zaman paritenin nispeten 1.38- 1.39 bandında yatay seyrettiğini görüyoruz. Ama Merkez Bankası'nın uzun zamandır hem miktar yönünde hem seviye yönünde müdahale ettiği döviz piyasasının faiz silahını çekene kadar tepki vermemesi nedeniyle faiz silahını çekmesinin ardından hızla düşüş yönünde tepki verdiğini görüyoruz. Piyasada likidite sıkışıklığı yaşanması ve TL maliyetinin artırılarak para biriminin daha değerli hale getirilmiş olmasının etkisi olduğu söyleniyor" dedi. 
 
FAİZ ARTTIRIM İHTİMALİ DÜŞÜK
Merkez Bankası'nın 5 maddelik eylem planıyla ilgili alabileceği önlemler sorulduğunda ise Tezcan, "Son gelişmeler ışığında bakıldığında zorunlu karşılık oranlarında bir indirime gitme ihtimalinin zayıfladığını düşünüyoruz. Onun dışında, faiz arttırım ihtimalini de düşük görüyoruz"dedi. 
Merkez Bankası'nın alabileceği önlemlerin TL'nin değerlenmesine yönelik detaylar olacağını vurguladı.
 
Piyasaların gözü yarın Merkez Bankası toplantısı yanında AB Zirvesi'nde de olacak.