Gösterge faizleri çeyrek puan düşerek yüzde 6.25'e indirildi.

25 baz puanlık faiz indirimine giden bankanın kararı sonrasında avro ve dolar yükselişe geçti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) gün içinde düşüş grafiği sergilerken dolar 1.58 seviyelerine kadar ulaştı.

Yıllardır piyasaları etki altında bırakmamak amacıyla piyasaların kapanmasından, saat 18:00'den sonra kararlarını açıklayan, Para Politikası Kurulu , geçtiğimiz yıl alınan karar doğrultusunda ilk kez kararını gün içinde açıkladı.

Para Politikası Kurulu, faizleri piyasaların "faiz değişmez" beklentisinin tersine çeyrek puan indirdi. Böylece Merkez Bankası gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranını sabit tutarken, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,50'den yüzde 6,25'e düşürdü. Banka ileriki dönem için de karşılık oranlarının tekrar artırılacağına dikkat çekti. Kararın ardından TL, yabancı para birimleri karşısında yüzde 1'i aşan değer kaybı yaşarken, İMKB birinci seansın aksine sert bir düşüş grafiği çizdi.

PİYASALAR HAYRETLE KARŞILADI

Son bir haftadır Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalar nedeni ile piyasa tarafından faiz indirimi beklentisinin kalmadığını belirten Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Özgür Yurtdaşseven, kararın piyasalar açısından hayretle karşılandığını belirtti. Yurttaşseven,"MB cari açığa ve kur konusuna yönelik duyarlılığı gösterdi. Fakat verdiği sinyallerin tersine, böyle bir harekette bulunulması piyasalarda baskıya neden oldu" dedi. Kur değerlenmesinin faiz indiriminin normal seyri olduğunu belirten Yurtdaşseven, İMKB tepkisinin sadece faiz kararı ile ilişkilendirmemek gerektiğini söyledi ve "Karar MB'nin yeni süreçte nasıl seyir izleyeceğine dair belirsizliğe yol açtığından hisse senedi piyasasında strese yol açtı." dedi.

'MUNZAM BEKLENTİSİ'

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, MB'nin Aralık'ta uygulamaya başladığı finansal deneye devam ettiğini belirterek, çeyrek puanlık faiz indirimiyle önümüzdeki günlerde yapılacak munzam karşılık oran artışının deneyin iki ayağını oluşturduğunu söyledi. Kritik kurun kritik öneme sahip olduğunu belirterek, TL'deki değer kaybının sürmesi durumunda MB'nin yıl sonuna ilişkin olarak öngördüğü iyimser enflasyon değerlendirmesi geçersiz olacağını söyleyen Keresteci "MB'nin bu deneyi başarı ile sürdürmesi döviz piyasasına yönelik alması gereken önlemlerle mümkün. Kısa vadede döviz alım ihalelerini durdurması gerekiyor" dedi.

GEÇ AMA YERİNDE ALINAN BİR KARAR

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cemil Ertem ise kararın geç kalınmış yerinde bir uygulama olduğunu söyleyerek şunlara vurgu yaptı:" "MB gecelik faizleri indiriyordu, bunun bir önemi yoktu. Gösterge faizlerde yapılan bu karar ise cesur bir karar. MB'nin söylemi de çok ilginç; işsizliğe vurgu yaparak istihdam yaşatmayan büyü-meye çare bulmaya çalışıyor. Bu anlamda karar işsizliğe karşı bir karar olmakla birlikte Merkezin stratejisinin de değiştiğinin bir göstergesi."

Diğer piyasalarda faiz artırım rüzgarı başladı

Gelişmekte olan ülkelere yönelik sıcak para akını nedeniyle bir yandan da faiz artırım süreci işletiliyor. BRIC üyelerinden Brezilya Merkez Bankası dün aldığı kararla gösterge faizini 11.25'e yükseltti. Banka, 50 baz puanlık artırıma gitti. Merkez Bankası'nın Copom denen para politikası kurulu oy birliğiyle aldığı faiz artırım kararıyla gösterge faizi Temmuz 2010'dan beri ilk defa artırdı. Banka dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Brezilya'nın enflasyon kontrolünü gösterdi. Brezilya'da geçen yıl yüzde 5,91 olan enflasyonun, 2011'de de yüzde 5'in üzerinde seyretmesi bekleniyor. Merkez, enflasyonu dizginleyebilmek için bir dizi faiz artırımı yapıla- bileceği uyarısında bulundu.

yenişafak