Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın genel merkezini İstanbul'a taşıyacaklarını söyledi.

Gaziantep ve Batman'da çeşitli ziyaretlerde bulunan Devlet Bakanı Şimşek, ziyaretinin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıyacaklarının altını çizen Bakan Şimşek, ''Peki bu konuda bir yasa değişikliği gerekiyor mu?''şeklindeki soruya karşılık, ''Gerekirse bir yasa değişikliği de yapılır'' yanıtını verdi.

Bakan Şimşek, İstanbul'u bir finans merkezi yapmak istediklerini belirterek, ''Bütün ticari bankalar orada. Finans merkezi orada. Kamu bankaları da zamanla oraya taşınacak. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın orada olması makul yaklaşım'' dedi.

MERKEZ BANKASI ATAMALARI

Devlet Bakanı Şimşek, bir gazetecinin, Merkez Bankası yönetiminin buna karşı
olduğunu hatırlatması üzerine, ''Bu polemik konusu değil. Ben sadece Merkez
Bankası'nın İstanbul'da olmasının bir mantığı olduğunu söyledim. Ben bunun doğru olduğu kanısında olduğumu düşünüyorum. Bu konuyla ilgili henüz bir yasal düzenleme ve girişim yok'' diye konuştu.

Şimşek, bir gazetecinin ''Merkez Bankasındaki boş olan kadrolara atamalar ne zaman yapılacak?'' şeklindeki sorusuna karşılık, Hükümet seçildikten sonra çok yoğun bir tempoda çalıştıklarını hatırlatarak, ''Bunlar böyle al acele yapılacak değil, şu anda bir ihtiyaç var bunu gidereceğiz. Atamaları makul bir zamanda, onu da önümüzdeki kısa bir zaman içerisinde yapacağız. Orada şu an bir sorun yok. Tabii ki o açıkla devam edemeyiz o atamaları yapacağız'' yanıtını verdi.

Bakan Şimşek, ''Merkez Bankası Başkanı'nın size bir isim önerisi oldu mu?'' şeklindeki soruya verdiği yanıtta, ''Bana herhangi bir öneri yok. Önceden bir takım isimler geldi, gitti ancak bana henüz bir öneri gelmedi'' dedi.

Şimşek, bir gazetecinin Serhan Çevik'in adının geçtiğinin hatırlatması üzerine, ''Sayın Çevik'le ilgili gazete haberleri tamamen bir dedikodu. Kendisiyle bu konuda herhangi bir görüşmemiz olmadı. Bunu kendileri de zaten söylediler'' ifadesini kullandı.

GÜNEYDOĞU KONUSU

Bakan Şimşek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik bir soruya karşın, Türkiye'nin bu bölgesine gereken her türlü hizmetin verildiğini söyledi. Bütün sorunların çözümünde demokrasi çerçevesinde ekonomik kalkınmanın önemli olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

''Bana kalırsa Türkiye'nin daha çok demokrasiye, daha çok kalkınmaya ihtiyacımız var. Bizim özgüvenimizin yüksek olması lazım. Biz süreci iyi yönettiğimize inanıyoruz. Biz ekonomimizdeki ve demokrasideki reformları yaptıkça hiç korkulacak bir şey yok. Tam aksine biz güçleneceğiz cazip hale geleceğiz.

Bakın göreceksiniz 10-15 yıl sonra kafamızdaki reformların yüzde 65'ini bile uygulamaya koysak, 1-1,5 trilyon dolarlık milli gelire ulaşırız. O yüzden bizim hem demokrasiye hem de ekonomimizi sağlıklı bir şekilde geliştirmemiz lazım. Türkiye'de bütün vatandaşlarımız birinci sınıftır. Ben bunu burada da dışarıda da söylüyorum.

Genel olarak daha iyileştirmeye ihtiyacımız var. Belli bir bölgeye ilişkin değil. Sonra birinci sınıf vatandaş olmak varken başka arayışlara ihtiyaç yok. Bu memleketin önü açık. Özgüveni yüksek yeter ki biz pozitif enerjimizi reformlara aktarabilelim. O reformları uygulayabilelim.''

AA