Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, değer kaybeden TL'yi desteklemek için eylem planını açıkladı.
 
Başçı şunları söyledi: "İtalya'nın borçlanma faizi yüzde 6'nın altına inemiyor, sorun ciddi ve büyük. Gelişmekte olan ülkeler kısa vadeli sermaye akımı problemleri ile karşı karşıya. TL'de yakın zamandaki aşırı değer kaybıyla önümüzdeki dönemde enflasyonun belirgin yükselmesini bekliyoruz. Bu durumun orta vadeli enflasyonun görünümünü kalıcı etkilemesine izin vermeyeceğiz. Gereken parasal sıkılaştırmayı yapmaya başladık.
 
Bankaların gecelik borçlanma maliyetinin yüzde 12.5'ye yakın seyretmesine izin vereceğiz.
 
AB liderler zirvesinden çıkacak sonuca göre gerekirse TL zorunlu karşılık oranlarında sınırlı indirime gidebileceğiz. TL zorunlu karşılıkların yüzde 40'a kadar döviz olarak tutulmasına izin verebileceğiz, yüzde 10'a kadar kısmının altın olarak tutulması için çalışıyoruz. Bankacılık sektöründeki likidite bu kararlardan olumlu etkilenecek, Merkez Bankası'ndan fonlama ihtiyacını azaltıyoruz, maliyet açısından kontrol tamamen bizde. Bankacılık sektörü likidite kanalı üzerinden olumlu yönde etkilenecektir.
 
 
ALTINDA 20 YIL SONRA 'ZORUNLU' HAMLE
 
TL zorunlu karşılıkların altın olarak tutulmasını takiben 28 Ekim'den itibaren Merkez Bankası'nın altın rezervinde 1991'den bu yana ilk kez artış olacak.
 
DOĞRUDAN DOLAR SATIŞI OLABİLİR
 
Sağlıksız fiyat oluşumu gözlendiğinde döviz satım ihalesi düzenleyebilecek ve doğrudan satış yapabileceğiz. Döviz depo piyasasında gerekirse yeniden aracılık faaliyetine başlayabiliriz.
 
Tüketici kredilerindeki büyümenin yılın kalanında bir miktar yavaşlatılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz."
 
ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 8.3
 
Enflasyon raporunu da açıklayan Başçı, kısa vadeli enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellendiğini belirtti. Başçı, tütün ürünlerine yapılan zammın enflasyona katkısının 0.9 puan olacağını ifade etti.
 
Merkez Bankası'nın tahminine göre, enflasyonun yıl sonunda orta nokta yüzde 8.3 olmak üzere yüzde 7.8 ile yüzdre 8.8 aralığında olması bekleniyor.
 
Enflasyonun 2012 sonunda orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.7 ile yüzde 6.7 aralığında olacağı öngörülüyor. Başçı, enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini kaydetti.
 
Küresel sorunların derinleşmesinin bir risk unsuru olduğunu belirten Başçı, gelişmeleri saatlik olarak izlediklerini kaydetti.
 
'ZORUNLU' TEDBİRİ HEMEN DEVREYE SOKABİLİRİZ
 
Soruları yanıtlayan Başçı, zorunlu karşılıklarla ilgili alınacak tedbirlere en erken AB liderler zirvesi sonuçlarını gördükten sonra bakacaklarını kaydetti. MB Başkanı, zorunlu karşılıklarla ilgili tedbirin basın duyurusunun hazır olduğunu, gerektiğinde hemen devreye sokabileceklerini ifade etti.
 
KREDİ ARTIŞI YÜZDE 10 OLSA RAHAT EDERİZ
 
Tüketici kredilerini değerlendiren Başçı, "Tüketici kredilerinde önemli yavaşlama oldu, yüzde 45 artan krediler yüzde 10 veya biraz altında kalsa içimiz rahat edecek" dedi.
 
GEREKİRSE 26 MİLYAR DOLAR SATILIR Başçı, 26 milyar dolarlık döviz alımı yaptıklarını, gerekirse bunun hepsini satabileceklerini ifade etti.
 
IMF'NİN HER TAVSİYESİ FAYDALI DEĞİL
 
IMF'nin bazı tavsiyelerinin faydalı olduğunu belirten Başçı, "Ancak hepsi değil" dedi.
 
BİZDEN DAHA GÜÇLÜ MB YOK
 
MB'nin faiz artırmadığına yönelik eleştirileri yorumlayan Başçı, "Biz bugün faizi artırdık. Bugün faiz yüzde 12 (piyasa yapıcılara olan borç verme imkanı). MB'nin iki faizi var. Yarın itibariyle gerekli görürsek faizi yüzde 5.75'e çekeriz, bu derece güçlüyüz. Dünyada günlük bazda Merkez Bankası'ndan daha güçlü bir politika yapabilecek Merkez Bankası yok" dedi.
 
YENİ ZAM GELMEZSE ENFLASYONU KURTARDIK
 
Başçı, sigara ile ilgili yeni bir düzenleme gelmemesi durumunda 2012 enflasyonunu kurtarmış olacaklarını söyledi. Başçı, cep telefonu ve alkollü içkilerdeki vergi artışının enflasyonu çok etkilemediğini ifade etti.
 
 PİYASALAR HAREKETLENDİ!
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarıyla birlikte piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 17 Temmuz 2013 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 10,13 ile Ağustos 2009 seviyelerine yükselerek çift haneli rakamlara ulaştı.
 
Açıklamaların ardından 17 Temmuz 2013 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 10,35’e, bileşik getirisi ise 10,13’e yükseldi. Dünkü kapanışta bileşik faiz yüzde 9,59 olarak gerçekleşmişti.
 
Bankalararası Türk Lirası Referans Faiz Oranı’nda (TRLIBOR) gecelik faizi yüzde 11,4343’e yükseldi. TRLIBOR gecelik faiz önceki kapanışta yüzde 9,5176 olmuştu.
 
Bu arada açıklamalarla birlikte serbest piyasada dolar geriliyor.
 
İstanbul serbest piyasada dolar, eylül ayı başından bu yana ilk kez 1,7600 liranın altına gerileyerek 1,7580 liraya kadar düştü.
Bu seviyelerde döviz sepeti de 2,1095 lira düzeyine geldi.
 
İstanbul Kapalıçarşı’da alınıp satılan 24 ayar külçe altının dün kapanışta 96,00 lira olan satış fiyatı da 97,50 liraya çıktı. Dün 644,00 lira olan Cumhuriyet Altını da saat 10.55 itibariyle 656,00 liraya ulaşmış durumda.
 
Aynı dakikalarda İMKB Bileşik Endeksi de düne göre 541,15 puan ve yüzde 0,96 düşüşle 55.737,24 puan seviyesinde bulunuyor.