DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Deniz, Menderes Nehri yatağının 35 kilometrelik bölümünün 2 yılda temizleneceğini söyledi.
Söke Ziraat Odası'nda, 2012 yılının ilk Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı.
DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz'e sorunlarını anlatan ziraat odaları başkanları, Menderes Nehri'nde yaşanan taşkınların önlenmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, yaptığı konuşmada, Menderes Nehri'nin üreticilerin can damarları olduğunu, nehir yatağında temizlik yapılmaması nedeni ile kışın taşkınlardan, yazın kuraklıktan büyük zarar gördüklerini söyledi.
DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz de kurumun asıl işinin taşkın koruması olduğunu belirterek, taşkından koruma işini ücretsiz yaptıklarını söyledi.
Bu yıl özellikle aralık ve ocak aylarında yağışların çok olduğunu, ancak su tutmaya başlayan Çine ve Kemer barajları sayesinde felaket yaşanmasının önüne geçildiğine işaret eden Diniz, ''Çine Barajı, 2 günde 18,5 milyon metre küp su tuttu. Kemer Barajı'nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle kapaklar çalıştırılarak enerji üretimine başlandı'' dedi.
Barajlardaki su seviyesi hakkında da bilgi veren Diniz, 2011 Ocak ayında barajlarda ortalama yüzde 40 olan su seviyesinin, bu yılın aynı döneminde yüzde 60'a yükseldiğini kaydetti.
Diniz, projesi yapılan Sarıçay Barajı'nın içme suyu amaçlı kullanılacağını, Söke, Kuşadası ve bu ilçelere bağlı beldelerin içme suyu ihtiyacını karşılayacağını da dile getirdi.

-Menderes nehir yatağının temizlenmesi-

Çiftçilerin şikayet konusu olan Menderes Nehiri yatağının temizlenmesi konusunda ise nehir yatağında Çine Çayı'ndan itibaren temizleme çalışmasına başlandığını belirten Diniz, şu ana kadar nehrin Koçarlı ilçesi civarından geçen 7 kilometrelik bölümünde yatak temizliğinin yapıldığını kaydetti.
Diniz, temizlik çalışmaları için yeni makineler istediklerini ifade ederek. ''Bu makineler geldiğinde Menderes Nehri'nin yatak temizliğini 35 kilometreye çıkaracağız. Yani Menderes Nehri yatak temizliğini 2 yılda Söke regülatörüne kadar getireceğiz.'
(MUZ-SD-EFS-UFK)