Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu temsilcisi Büyükelçi Marc Pireini, uygarlıklar deltası Büyük Menderes"i gezerek, incelemelerde bulundu. Beraberindeki heyet ile birlikte Eskidoğanbey Köyü"nde bulunan Milli parklara ait Ziyaretçi Tanıtım Merkezi"ni gezen Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu temsilcisi Büyükelçi Marc Pireini, AB uyum sürecinde, Türkiye"nin su yönetiminin düzenlenmesi amacıyla Hollanda, İngiltere ve Slovenya"nın teknik desteğiyle başlayan eşleştirme projesinin bulunduğu alanı inceledi. Su Yönetimi Projesi için bölgeye gelen heyet, ziyaretçi tanıtım merkezinde, Dilek Yarımadası–Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı hakkında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner"den bilgi aldı.
Avrupa Birliği tarafından Türkiye"deki 25 nehir havzası arasında, Büyük Menderes Havzası pilot bölge olarak seçildiği için Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu temsilcisi Büyükelçi Marc Pireini başkanlığındaki heyet bölgeyi tanımak için bir gezi düzenledi. 2 yıl sürecek proje çalışmaları sonunda, Türkiye"nin su konusunda yapması gereken, yasal ve idari düzenlemelerin ortaya konmasının yanı sıra, Büyük Menderes Nehir Havzası yönetim planı, ilgi gruplarıyla birlikte oluşturulacak. Proje kapsamında kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri birlikte çalışacaklar. Bu proje Türkiye"deki diğer havzalara örnek teşkil edecek.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delagasyonu Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini deltada yaptığı gezi ve inceleme sırasında deltadaki balıkçılarla da konuştu ve sorunlarını yakından dinledi. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini, öncelikle böylesine harika doğanın ve güzel insanların arasında olmaktan mutlu olduğunu söyledi. AB için çalıştıklarını, ancak bugün siyasi konulardan uzak olduğunu kaydederek, “Avrupa Birliği müzakereleri devam ediyor. Katılım öncesi yardımlarımızın 2 amacı var. İlki Türkiye"nin Avrupa Birliği standartlarına yakalamasına yardımcı olmak, diğeri Türk halkının günlük yaşantısının daha modern hale gelmesi için destek vermektir. Şu an da Türkiye"de birçok AB projesi var. Bu projenin finansal tutarı 3 milyar YTL"dir. Bu projelerin büyük bir kısmını çevre alanında yürütmekteyiz. Kuşadası-Söke ve 4 belediyenin katı atık projesi bunlardan birisidir. Büyük Menderes havzasındaki suyun temizlenmesiyle ilgili bir projemiz var. Projenin başarılı olması için, devlet, sanayici kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri hem fikir olmalıdır” dedi.
Bu arada, heyetin gezisine katılan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ve yönetim kurulu üyeleri de Büyükelçi Marc Pierini"ye, Bafa Gölü"nü tarihi ve doğal yapısını anlatarak, Bafa Gölü"nü etkileyen 3 büyük sorunun olduğunu vurguladı. Bunların Büyük Menderes Nehri"nin kirliliği, Dalyandaki Balık Üretim Merkezlerinin atık suları ve gölün doğusundaki zeytinyağı fabrikalarının zeytin kara atık sularının olduğunu vurgulayan EKODOSD üyeleri, bölgede bu kadar çok sorunun olmasına rağmen, çok güzel çalışmaların yapıldığına da dikkat çekerek, ekoturizm hakkında bilgi verdi.