Derneğin Bilim Kurulu Başkanı, Gazeteci-Yazar Ali Haydar Öztürk, adı demokrasi ile özdeşleşen, 27 yıllık şeflik dönemimi dört yıl da demokrasiye çeviren ve yıllarca tek parti ve tek şef döneminin baskıcı rejimine "Yeter söz milletindir" diyen, Cumhuriyet tarihinin demokrasi şehidi merhum Başbakan Adnan Menderes'in anısına "Menderes Demokrasi Derneği"nin kurularak, çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Adnan Menderes'in geçmişte taşıdığı demokrasi bayrağını çağımızın şartları içinde daha ileriye götürebilmek için; insan haklarına saygılı, bireyin temek hak ve özgürlüklerini ön planda tutan; dil, din ve ırk farkı gözetmeksizin evrensel hukuk anlayışını benimseyen yeni bir anayasanın oluşturulması çabalarına öncelik vereceklerini belirten Dernek Başkanı Şuayip Yeğen, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Cumhuriyet ve demokrasi tarihimizi kapsayacak yayınlardan (kitap, dergi, vb) oluşan bir külliyat oluşturacaklarını ifade eden Yeğen, işe çalışmalarını kayıt altında tutabilmek için 2 ayada bir yayınlanmak üzere bir dergi çıkararak başlayacaklarını söyledi. Derneğin kuruluş ve amacına uygun olarak, her ay konferans ya da bir panel düzenleneceğini ifade eden Yeğen, günlük olaylarla ilgili olarak da düşüncelerini kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
Aynı zamanda Üstat Necip Fazıl Kısakürek"in talebesi olan Gazeteci-Yazar Ali Haydar Öztürk"ün Bilim Kurulu Başkanlığı"nı oluşturduğu derneğin yönetiminde Endüstri Mühendisi Şuayip Yeğen, Veteriner Hekim Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, Halis Günday, Enes Demirtaş, Murat Özçil ve Yusuf Ziya Yayan yer alıyor.