Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, menopoz döneminde yeterli kalsiyum alınmaması halinde, kemiklerdeki kalsiyumun vücut tarafından kullanılmaya başlandığını, bu durumun da kemik kaybına neden olduğunu kaydederek, menopoz döneminde bu riski azaltmanın en kolay yolunun düzenli az yağlı süt tüketimi olduğunu bildirdi.

İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, kadınlarda kalsiyum ihtiyacının arttığı ve vücudun kilo almaya en yatkın olduğu menopoz döneminde, gerekli tüm mineral ihtiyacının az yağlı süt ile giderilebileceğini belirtti.

Menopoz döneminde, kilo kontrolünü sağlamak, obezite ve yüksek kolesterol riskini azaltmak için de az yağlı süt içilmesinin faydalı olduğuna işaret eden İnanç, az yağlı sütün protein, kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengin olduğunu aktardı.

Az yağlı sütteki kolesterol ve doymuş yağ miktarının tam yağlı sütlere oranla daha az olduğuna dikkati çeken İnanç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Menopoz döneminde, vücut oldukça fazla miktarda kalsiyuma ihtiyaç duyar. Yeterli kalsiyum alınmaması halinde, kemiklerdeki kalsiyum, vücut tarafından kullanılmaya başlar. Bu durum, kemik kaybına (osteoporoz) neden olur. Menopoz döneminde, bu riski azaltmanın en kolay yolu, düzenli az yağlı süt tüketimidir.''

İnanç, az yağlı sütlerin besin değerlerini yitirmediğini, mineral açısından tam yağlı sütlerden daha zengin olduğunu ve günde ortalama iki bardak tüketilmesi gerektiğini kaydederek, az yağlı sütlerde bulunan mevcut kalsiyumun metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına da yardımcı olduğunu belirtti.

aa