2012 yılı bütçe tasarısının memurların zamlarını düzenleyen ‘katsayı’ bölümüne 2011 Temmuz ayında Bakanlar Kurulu’nun belirlediği maaşlara ait katsayıların konulduğu öğrenildi.
 
Radikal'in haberine göre toplu sözleşmeler eğer bütçe TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken biter ve sistemi değiştiren yasal değişiklik çıkarsa katsayıların arttırılması sorun olmayacak. Verilen önergelerle maaşlara zam yapılabilecek. Ancak bütçe tasarısı Genel Kurul’da görüşülürken biter ve maaşlarda artış olursa sorun olabilecek. Çünkü Genel Kurul’da harcama arttırıcı değişiklik yapılamıyor. Bürokratlar da memur maaşlarında yeni çıkacak yasa ile sistemin değişeceğini belirterek, belki de katsayıların toplusözleşme sonucunda ilan edileceğini ve bütçeye konulmasına gerek olmayacağını da bir alternatif olarak düşünüyorlar.
 
YEDEK ÖDENEK 4.8 MİLYAR TL
 
Toplu görüşmeler eğer bütçe Meclis’te görüşülürken biterse personel ödeneği ve yedek ödenek devreye girecek. Bütçe tasarısında memur maaşının ortalama artışının en fazla yüzde 11-12’ye kadar arttırılmasına yönelik senaryo hazırlandığını, ‘denge’ artışının ne olacağının belirsiz olduğunu anlatan yetkililer, personel ödeneğinin yüzde 12 civarında arttırıldığını ancak bu ödeneğin yüzde 80’inin memur maaşlarına yönelik olduğunu söylediler. Bu durumda yedek ödeneğin devreye gireceğini anlatan yetkililer bu nedenle yedek ödeneğin 4.8 milyar liraya çıkarıldığını anlattılar. Bütçede en yüksek payı 88.5 milyar lira ile Maliye Bakanlığı aldı. Milli Savunma Bakanlığı’na 18.1 milyar liralık ödenek verilirken bu sene ilk defa HSYK’ya da 35 milyon 512 bin TL’lik pay ayrıldı.