2009 yılı Bütçe Kanunu"na eklenen bir maddeye göre artık memurlar da tıpkı SSK"lı işçiler ve Bağ-Kur"lular gibi muayene parasına tabi olacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Tezel, ilgili maddenin Anayasa Mahkemesi"nden döneceğini söyledi.

1 Ekim"de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformundan önceki yasa Anayasa Mahkemesi tarafından kamu görevlilerinin Genel Sağlık Sigortası"na (GSS) dahil edilemeyeceği gerekçesiyle iptal edilmişti. 1 Ekim"de yürürlüğe giren yasadaki düzenleme nedeniyle memurlar hastanelerde SSK ve Bağ-Kur"luların ödediği muayene parasını ödemiyorlardı. Bütçe Kanunu"nda sözü edilen değişiklik kesinleşirse sayıları 2.5 milyonu bulan memur, eşleri ve çocukları ile birlikte yaklaşık 7.5 milyon kişiyi ilgilendirecek. Yeni yıldan başlayarak memurların da muayene parası ödeyeceğine ilişkin haberleri değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, bir önceki yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal gerekçelerini hatırlatarak, böyle bir düzenlemeyi Bütçe Kanunu ile yapmanın iptal nedeni olacağını söyledi.

NTVMSNBC'den Yasemin Arpa'nın sorularını yanıtlayan Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel, 7.5 milyon kişiyi ilgilendiren konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

7,5 MİLYON KİŞİDEN MUAYENE PARASI ALINMIYOR

Şu andaki uygulama gereğince SSK"lılar ve Bağ-Kur"lular için 3 YTL, 4YTL, 6 YTL ve 10 YTL gibi; devlet hastanesi, eğitim hastanesi, üniversite hastanesi ve özel hastaneye gittiklerinde muayene parası uygulaması var. Fakat bu uygulama bütçe uygulama talimatı ile sağlık yardımı alan 2.5 milyonluk devlet memurları ve onların yaklaşık 5 milyonu bulan eş ve çocuklarından olmak üzere toplam 7.5 milyon kişiden alınmıyor.

BENZER DÜZENLEMEYİ İPTAL EDİLMİŞTİ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun 2007"de Anayasa Mahkemesi"nin iptali ile sonuçlanan versiyonu vardı. İşçi, memur, esnaf, ayrımı olmaksızın herkes GSS uygulamasına dahil edilecekti. Fakat Anayasa Mahkemesi kamu görevlilerinin GSS"ye dahil edilemeyeceği, bu kanuna dahil olamayacakları gerekçesiyle yasayı iptal etmişti. Sonra yeni bir düzenleme yapıldı. Özellikle eski memurlar hem emeklilik yönünden hem de genel sağlık sigortası yönünden bu kanundan çıkarıldılar. Bu nedenle de şu anda SSK ve Bağ-Kur"lular SGK"nın çıkardığı SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ile sağlık yardımı alıyorlar. Kamu görevlileri dediğimiz yaklaşık 2.5 milyonu bulan memurlar ise kendi çalıştıkları kurumların bütçelerinden hem kendileri, hem eşleri hem de çocukları için sağlık yardımı alıyorlar. Bunların bütün sağlık harcamaları genel bütçe içindeki sağlık harcama bütçesinden karşılanıyordu.

EŞİTLİK SAĞLAMAK İDDİASIYLA...

Bugüne kadar yaşanan tecrübeler gösteriyor ki, bütçe kanununa bütçe dışı kanunlarla ilgili maddeler eklendiğinde Anayasa Mahkemesi şimdiye kadar hep iptal etti. Bunu da iptal edeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Bunun için kahin olmaya gerek yok. Bu durumu SGK, Çalışma Bakanlığı ve hükümet içinde bilenler yok mu? Var ama, “Eşitlik sağlamak istiyorduk, Anayasa Mahkemesi engel oldu” türünden -tıpkı 2007 Ocak ayında yaptıkları gibi- bir sav ileri süreceklerdir.