Ek ödeme miktarı hemşire için 317, hizmetli için 268 TL olacak. Mevcut uygulamada, izinli ya da raporlu memur, o ay sadece çıplak maaş alıyor. Yeni düzenlemeyle artık kamu çalışanlarının aylık geliri, maaş artı ek ödemenin altında olamayacak.
Zaman gazetesinin haberine göre çalıştıkları kurumların geliri düşük olduğu için daha az ek ödeme alan memurlar için de önemli bir adım atılıyor. Bu durumdaki çalışanlar, şimdiye kadar, düşük aldıkları döner sermaye farklarını yıl sonunda toptan alıyordu.
Örneğin Siirt Kurtalan Kayabağlar Sağlık Ocağı'nda çalışan bir hemşire aylık 190 lira döner sermaye alırken, Ankara'daki meslektaşı 350 TL alabiliyordu. Düşük döner sermaye alan bu durumdaki kişiler, ek ödeme tabanı olan 317 lira baz alınarak yıl sonunda mahsuplaşmaya gidiyordu. 317 liranın altında aldığı aylardaki farklar, yıl sonunda kendine ödeniyordu. Şimdi ise her ay en az 317 TL ek ödeme alacaklar. Düzenlemenin hayata geçmesi için hükümetle memur sendikaları toplu görüşme masasında mutabakata varmıştı.
Maliye Bakanlığı, düzenlemenin ayrıntılarını belirlemek için 9 Mart'ta yetkili sendikaların temsilcileriyle masaya oturacak. Düzenleme en fazla sağlık çalışanlarını ilgilendiriyor. Çünkü döner sermaye alan çalışanların önemli bölümü sağlıkçı. Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, sağlıktaki döner sermayelerin, diğer kamu çalışanlarına yapılan ek ödemenin altında olduğunu belirtiyor. Yapılacak düzenleme ile aylık döner sermaye ödemesi, 317 TL'lik ek ödemenin altında olamayacak.
Yıllık izin ve rapor durumlarında da sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirlerinin kesildiğine dikkat çeken Kaçar, düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte yüz binlerce kamu çalışanı için çok önemli bir mağduriyetin çözüleceğini aktarıyor. Kaçar, "2009 toplu görüşmelerinde sendikamızın talebi üzerine aylık ek ödeme mahsuplaşmasına gidilmesi konusunda mutabakata varıldı.
Aylık ek ödeme mahsuplaşması hayata geçirildiğinde, döner sermaye geliri 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de belirlenen ek ödemenin altında olmayacak. Ayrıca kamu çalışanları, yıllık izin ve rapor dönemlerinde ek ödeme alabilecek. Maliye Bakanlığı ile yapacağımız toplantıda sürecin bir an önce tamamlanması konusunda ısrarlı olacağız." değerlendirmesini yaptı.