Anlaşma olursa 3 çocuklu memur yılda 150 TL, 4 çocuklu memur ise 300 TL ilave zam alacak...

Başbakan Tayyip Erdoğan"ın “3 çocuk yapın” önerisi hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmelere damgasını vurdu. Görüşmelere başkanlık eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı sürpriz bir açıklamayla, “Memura sadece iki çocuğa kadar verilen çocuk yardımında sınırı kaldırıyoruz” dedi.

ÇOCUK AÇILIMI

Hükümetin, memura beklentilerin çok altında zam oranı teklif etmesi nedeniyle sinirlerin gerildiği toplu görüşmelerde, zam dışında sağlanacak imkanlar gerilimi yumuşattı. Çocuk sınırının kaldırılmasından nakdi giyecek yardımına, çalışma saatlerinin iyileştirilmesine kadar bir dizi madde mutabakat metnine konulurken çocuk yardımı özel ilgi çekti. Mevcut uygulamada memura sadece iki çocuk için yardım yapılıyor.

0-6 yaş çocuk için ortalama 25 TL, 6 yaş ve üzeri çocuk için de 12,5 TL ödeniyor. Yapılacak yeni düzenlemeyle 6 yaştan büyük 3 ve daha fazla çocuğu olan memurlar her bir çocuk için aylık 12,5, yıllık da 150 TL alacak. Buna göre örneğin biri 6 yaşından küçük üç çocuğu olan bir memura toplamda yıllık 600 TL çocuk yardımı yapılacak.

ÇOK MU SAFIM?

Memura yardım olarak giyecek verilmesi yerine doğrudan parasının ödenmesi maddesinin de mutabakat metnine yazılması sendikaları sevindirdi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, “Sayın Bakanım, zam oranında anlaşamasak da, çocuk yardımı ve diğer hakları almak için mutabakat zaptını imzalayalım” dedi. Bakan Yazıcı, “Siz beni saf mı sandınız? Çok mu saf görünüyorum. Zammı imzalarsanız çocuk yardımını da alırsınız” dedi.

İŞTE MUTABAKAT ZAPTI

Hükümet ile memur sendikaları genel zammın dışında sosyal hakları içeren toplam 22 maddelik bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardı. İşte bazı maddeler:

Bakıma muhtaç engelli aile ferdi olan memura günde 1 saat izin verilecek. Nöbet ve gece çalışmasından muaf tutulacak.

İtfaiye personeli genel idare hizmetleri sınıfına geçirilecek.

Sağlık çalışanlarının 9 saat olan çalışma süresi 8 saate indirilecek.

Sözleşmeli memurun sendika üyesi olma yasağı kaldırılacak.

Disiplin kurullarına sendika temsilcisi katılacak.

KEY ödemelerinde yaşanan sorunların kaldırılması sağlanacak.

Tedavi giderleri ve yolluklar zamanında ödenecek.

Ayni giyecek yardımı nakit ödenecek.

Emekli olan memura ödenen 500 TL, 750 TL"ye yükseltilecek.

Teknik ve teknik olmayan yöneticilere aynı ek ödeme yapılacak.

Belediyelerde çalışan memurların maaşlarını zamanında alması sağlanacak.