Çelik, hükümetin zam teklifini ne zaman açıklayacağını ilk kez TRT Haber ekranlarından duyurdu.

Faruk Çelik, "Salı ve çarşamba, hizmet kollarından gelen talepler ele alınacak. 14'ünde geneli üzerinde bir talep alacağız ve 16'sında, 17'sinde bunları birleştirdikten sonra bizim de verebilieceğim şu diye bir rakam telaffuz edebileceğiz. İki gün boyunca bunu tartışacağız. 17'sinde kabul edilirse ne ala, olmazsa hakem heyetine gidecek. Nihai olarak 21'inde işe noktayı koyacağız." dedi.

TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ

İlk soru memurlarla toplu sözleşme toplantısı arasında Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ile 15 dakikalık görüşme soruldu.

Bu soruya Bakan Faruk Çelik," toplu sözleşme toplantısının takvimini belirlemek için yapılan bir görüşmedir. Yasaya göre iki başkan görüşebilir. Biri benim diğeri de en çok üyeye sahip olan konfederasyon başkanı yani Memur-Sen'dir." şeklinde cevap verdi.

Bakan Çelik içeriğe hiç girilmediğini sadece takvimin belirlenmeye çalışıldığını söyledi.

Bütçenin belirlenmesinden sonra görüşmelerin bir anlamının olmadığı görüşüne de Bakan Çelik, "Bu güne kadar memur maaş zamlarını TBMM belirlerdi. Ancak toplu sözleşme yasasıyla bunu masaya yatırıyoruz ve hep beraber karar vereceğiz. Memurumuza daha fazla vermeyi isteriz ancak 75 milyon vatandaşımıza karşı sorumluluklarımız var." dedi.

Büyüme rakamlarının ardından hükümetin sıkı bir pazarlık içerisine girmesine gelen tepkilere Faruk Çelik şu sözlerle cevap verdi: "Yüzde 8,5 büyüme oldu. Nasıl olsa bugün kazandık, bugün de yiyelim olmaz. 10 yıldır dikkatli gidiyoruz. Bu kadar olumsuzluklar içinde Türkiye'yi yeşertmeye çalışıyoruz. Bunu sürdürmemiz gerekiyor." Maliyeden ve ekonomiden sorumlu bakanların bazı zam sınırlarının olduğunu söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, biz ekonomimiz açısından bir değerlendirme yapacağız, memurlarımızın teklifini alacağız ve bir mutabakat sağlamaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşme masasından eğer anlaşma çıkarsa memurun maaş zamları bir an evvel ödenecek.

Bakan Çelik memur maaşlarının neden geciktiği sorusuna da şu şekilde cevap verdi: "Seçimlerin gelmesi ardından 1,5 aylık hükümetin kurulma safhası, Bakanlar Kurulu süreci daha sonra yaz tatili tabi bu zamana kaldı. Bir de bu yasa bütün bakanları ilgilendiriyor. Bütçenin yüzde 30'unu kapsayan bir yasa bu. Bu ilk sene olduğu için böyle oldu. Bundan sonraki dönemlerde sıkıntı olmayacaktır."

SENDİKALAŞMA

Türkiye'de sendikalılaşma oranının sadece yüzde 8,5 yani 900 bin kişi civarında olduğunu söyleyen Bakan Çelik, 17 milyon civarında çalışan kayıtlı işçi-memur olduğunu, ancak çalışanların yüzde 42'si kadar da kayıtdışı çalışan vatandaş olduğunu söyledi.

Bakan Çelik ayrıca örgütlü çalışmanın kayıtdışı çalışmanın da önüne geçmesi açısında önemli olduğunu söyledi.

1982 anayasasında yer alan sendikalılaşma oranında yüzde 10 olduğunu söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Sanal rakamlar değil de SGK sistemindeki rakamlar baz alınırsa bir çok sendika kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak." dedi.