Memur ile kamu arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanırken, hükümetin önerdiği ve ısrar ettiği zam oranıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Bu kapsamda, asgari ücretle yapılan 2012 artışı ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. Asgari ücrete 2012'nin ilk altı ayı için yüzde 5.91, ikinci altı ayı için yüzde 6,09 olma üzere yüzde 12,37 zam yapıldı. Memuru sokağa döken hükümetin zam teklifi ise yüzde 3,5+4 olmak üzere yüzde 7,5'ta kaldı.

'Yüzde 10 kabülümüz'

Bilindiği gibi, ayrıca emekli vekil maaşları yüzde 45 maaş artırılırken, kamu işçisine toplu sözleşme ile yüzde 3+3 verildi. Ayrıca düşük ücret alan işçilere 100-150 lira zam. Aylık brüt 1000 liranın altında alanlara 100 ile 200 lira arasında artış yapıldı.

Önümüzdeki günlerde yaşanacak olası gelişmeleri değerlendiren Hakem Heyeti'nde Memur Sen Temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, "Yüzde 10 verirlerse, öğretmene de ek ödeme verirlerse olur" dedi. Yüzdelik zamdan ziyade 70 sosyal talebin hiçbirinin hükümet tarafından kabul edilmemesinin memuru üzdüğünü söyleyen Tonbul, şunları söyledi:

70 sosyal talep var

"Hakem Kurulu'na 70 sosyal talebimizi götüreceğiz. Ama 5 günde bunları nasıl görüşüp karara bağlayabiliriz?.. Ayrıca, Sayıştay Başkanı zammı hükümet teklifinde öteye en fazla 0,5 puan götürebilir. Hükümetin bulamadığı bütçeyi yarın Sayıştay Başkanı nereden bulacak. Sayıştay'ın başkanına o kadar vebal yüklediler ki!..."

Zam enflasyon kadar bile değil

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, hükümetin, bir yandan 'alan el değil, veren el olan bir Türkiye var' diye böbürlendiğini, diğer yandan memurlara enflasyon oranında zam yapılmasını bile kabul etmediğini söyledi. Oran, bir puan daha zam yaparsak Yunanistan'ın durumuna düşeriz açıklamalarının milleti korkutma amacı taşıdığının da altını çizdi. Oran, "Nedir bu korkunun sebebi? Onun da cevabı şudur, ekonomide işler iyi gitmiyor" dedi.