Aydın Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Fatma AYCAN başkanlığında yapılan toplantıya yönetim kurulu üyeleri Dilek ÖZMEN, Seher OĞUZ, Raziye YARALI ve Sıdıka AKKÖPRÜ de katıldılar. Toplantı sonrası bir basın açıklaması yapan Fatma AYCAN şunları söyledi.

BAŞÖRTÜSÜ EN AĞIR ŞİDDET

Başörtüsü yasağının, kadına yönelik en ağır şiddet olduğunu söyleyen Aycan, başörtüsünün yasalarla yasaklanamayacağı gibi, yasalarla da serbest bırakılamayacağını ifade etti. Son günlerin tartışılan yeni eğitim sisteminde ailelere inisiyatif ve yetki verildiğini gözlemlediklerini dile getiren Aycan, “Devletin çocukların geleceğini belirleme yetkisinden daha çok, anne babanın çocuğunun geleceğine yönelik karar alma ve uygulama hakkı vardır. Kız çocuklarının eve kapatılması gibi bir olay da söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik yaparken yaşadığı mağduriyetleri katılımcılarla paylaşan Aycan, başörtülü olarak çalışmasını istemeyenlerin, ‘eşiniz çalışmıyor mu, maaş yetmiyor mu, niye çalışıyorsunuz’ ya da ‘çocuklarınızı yetiştirin’ gibi sembolik sözlerle çalışma hayatından dışlanmaya çalışıldığını söyledi. "Başörtüsü sakal-bıyık gibi kesilebilecek, yüzük gibi çıkarılabilecek bir şey değil." dedi.

DEVLET ÖZÜR DİLEMELİ

Fatma AYCAN, 28 Şubat ve darbe dönemlerinin mağdur ettiği bütün kesimlerden özür dilenmesi ve haklarının geri iade edilmesi gerektiğini söyledi. Bu dönemlerin bütün mağdurlarına devlet tarafından, 1402’liklere ödenen tazminat gibi, tıpkı YAŞ kararlarıyla haksız yere silahlı kuvvetlerden uzaklaştırılan ordu mensuplarının kayıplarının tazmin edildiği gibi gördükleri insanlık dışı muameleler için, maruz bırakıldıkları hakaretler için, işlerinden ve ekmeklerinden edildikleri için tazminat ödenmesi gerektiğini ifade eden Aycan, “Devlet, özür borcunu yerine getirmeli, bununla da yetinmemeli açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin hak kayıplarını telafi etmeli ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini onlar adına yerine getirmelidir. Hakları iade edilmeyen hiçbir mağdur kalmamalıdır” şeklinde konuştu.

KADINLAR ANNEDİR, EŞTİR, ÇALIŞANDIR

Kadınlar annedir, eştir, çalışandır. Kadınlar, ekonomik özgürlüklerine kavuşmak için girdikleri mücadelenin yoğunluğu ile, anne ve bir eş oldukları gerçeğini de göz ardı etmemeli. Kadınlar, bu sorumluluklarını yerine getirirken, davranış ve ruh olarak bir karmaşa yaşamamaları için bu toplumsal rolleri arasında dengeyi kurabilmeli, bu konuda da toplumun diğer kesimleri engelleyici değil yardımcı olmalıdır. Kadın, düzeni sembolize eder. Kadının olmadığı yerde düzen kurulamaz. Kadının geçici olarak ayrıldığı yerde bile düzen bozulur. Kadının tamamen terk ettiği bir yerde ise düzen dağılır. Bu bir aile için de, kurum için de, millet için de böyledir.

MEMUR-SEN OLARAK DİYORUZ Kİ

21. yüzyılın başında kadınların ikinci sınıf vatandaş olmasına hep birlikte son verelim.

Kadına yönelik ayrımcılıklar, insan hakları ihlalleri son bulmalıdır.

Sosyal ve siyasal alanda başörtüsü yasağına son verilmelidir.

Eğitimli kadınların işgücü piyasasına katılmadığı bir toplumda, kadın işgücünün yaratıcılığından, üretkenliğinden, çözüm odaklı düşünme sisteminden yararlanılamaz, bu kapsamda kadının emeğinin önündeki tüm dezavantajlar kaldırılmalı, hatta pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

Kadınlara tam eğitim hakkı, tam çalışma hakkı, toplumsal hayata tam katılma hakkı ve eşit haklardan tam yararlanma hakkı sağlanmalıdır.

Uygun ve herkese eşit şartlarda sunulan bir çalışma hayatı oluşturulmalıdır.

KPSS ve ALES gibi uzmanlık sınavlarında başörtüsü yasağı olmamalıdır.

Kadınların sigortasız, düşük ücretle, güvencesiz çalıştırılmasına son verilmelidir,

İşten ilk çıkarılan kadınlar olmamalıdır.

Aile içi ve işyerlerinde gerçekleşen sistematik ve psikolojik şiddet sona ermelidir.

Karar alma süreçlerinde kadınların yeterince temsil edilmesi sağlanmalıdır.

KADIN BULUŞMASI VE PANEL

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 9-11 Mart tarihleri arasında Ankara Başkent Öğretmenevi’nde yapılacak olan Eğitim-Bir-Sen Kadın Buluşması ve Kadına Şiddet ve Toplumsal Etkileri konulu panele de katılacaklarını ifade eden Aycan, panele Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi, Siyasetçi-Yazar Dr. Merve KAVAKÇI İSLAM, MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda KOCABIYIK gibi isimlerin de konuşmacı olarak katılacaklarını söyledi.

Aycan, "Bu anlayış ve beklentiler içinde tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, mağdur ve mazlum olmadıkları bir hayat diliyoruz" dedi.

cimg0088.jpg