10 yıldır eğitimde fırsat eşitliğini örseleyen katsayı adaletsizliği YÖK"ün almış olduğu tarihi kararla kaldırıldı. Bu karar, ülkemizin normalleşmesi, demokratik ilerleyişi zorlaştıran ağırlıklardan kurtulması yolunda önemli bir adım olmuştur” dedi.
Alınan karardan önceki katsayı uygulamasının, 10 yıldır mesleki ve teknik ortaöğretime ilginin azalmasına neden olduğunu ileri süren Şirinkaya “Ülkemizde şu an için, mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretim içerisindeki payı yüzde 30"lar civarındadır. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oran yaklaşık olarak yüzde 70 mesleki ve teknik eğitim, yüde 30 akademik eğitim seviyelerindedir. Katsayı adaletsizliğiyle ÖSS"de, melek lisesinde okuyan öğrenciler aleyhine 40-50 puanlık kayıplar oluşturularak eğitim sistemimizin kimyası değiştirilmiştir. Katsayı adaletsizliği nedeniyle meslek lisesinden yüksek öğrenime geçişin zorlaşmış olması nitelikli öğrencilerin meslek liselerine yönelmesinin önüne geçmiş, bu da meslek liselerinde eğitimin niteliğinin düşmesine neden olmuştur” ifadelerine yer verdi.
17. Milli Eğitim Şurası"na katsayı adaletsizliğinin kaldırılması doğrultusunda rapor hazırlayarak önerge sunduklarını ve katsayı uygulamasına yönelik dava da açtıklarını kaydeden Şirinkaya açıklamasında “Katsayı adaletsizliğinin kaldırılarak meslek liselerinin önünün açılmış olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bundan böyle mesleki eğitime olan ilgi yeniden canlanacak, mesleki eğitimin niteliği artacaktır. YÖK" ün aldığı bu kararı destekliyoruz” dedi.