Medical Park Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul; meme kanseriyle ilgili soruları yanıtladı. 

İLAÇLA TEDAVİ 
 Meme kanseri cerrahisinde yapılan en büyük hata nedir? 
Tedavisi sürekli değişen kanser; meme kanseridir. Son zamanlarda Neoadjuvan tedavi uygulanıyor. Bu yaklaşımda; önce ilaç tedavisi yapılıyor, ardından cerrahi tedavi. Türkiye'de insanlar kanser lafını duyduklarında panik oluyorlar. 'Hastalık ilerler' diyerek apar topar ameliyat olmak gibi toplumsal bir refleksimiz var! Ama bu hastalıkta apandisit gibi acele edilmez. Doğru yaklaşım; hemen kitleyi almak yerine, kalın iğneyle memedeki kitleden parça almak ve onagöre tedaviyi planlamaktır. İlaç, ışın ve cerrahi tedavi modelleri sırasıyla kullanılmalı. Yeni ilaçlar ve ışın tedavisindeki gelişmelerle; ileri meme kanserli hastalarda, memeyi korumak veya korunamıyorsa, meme oluşturmak mümkün. 
 Meme kanseri cerrahisindeki yenilikler neler? 
Artık hedef; memeyi koruyarak cerrahi yapmak. Koltuk altındaki lenf bezleri de körlemesine alınmıyor. Koltuk altı cerrahisi sınırlandırıldı. Nöbetçi lenf bezi biyopsisi yapılıyor, ardından koltuk altı için karar veriliyor. Memesi tamamen alınan hasta sayısı giderek azalıyor. Çok daha yeni olan bir yöntemde ise; kadının meme derisi korunuyor, sadece meme derisinin içindeki doku çıkarılıyor. Yerine protez, balon ya da hastanın kendi dokusu kullanılarak yeni meme yapılıyor. Buna 'meme derisi koruyucu cerrahi' deniliyor. 
genetiği önemli 

 Meme boşaltılıp yerine yeni meme yapıldıktan sonra sıçrama olursa ne yapılıyor? 
Uzak metastaz yaparsa; örneğin kemikte çıkarsa, tümör ilaçla tedavi ediliyor ya da kemik metastazı olan birime radyoterapi yapılır. Meme yapılan yerde tekrarlama varsa; nükseden yer çıkarılıp radyoterapi uygulanır. 

 Silikonların kanser yaptığı gerçek mi? 
Literatürde böyle bir vaka yok! Ama meme protezi yapacağımız kişinin ailesinde kanserin olup olmadığını öğrenmek gerekir. Varsa meme büyütmek yerine; tam tersine meme derisinin içerisinin boşaltılıp yeniden meme yapılması şart! Bunun dışında protezi ya da silikonu olan kadının, diğer kadına göre kanseri olma riski fazla değildir.