Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi Kanser haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedenleri arasında yer alan meme kanserine dikkat çekti. Nysa Kadın Doğum Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Yalçın Yarar stres ve çevre kirliği gibi faktörlerin de kanser riskini artıran nedenler arasında yer aldığını belirtti.
Meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedeni olan kanser türü olduğunu belirten Nysa Kadın Doğum Hastanesi hekimi Op. Dr. Yalçın Yarar “Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği ve dengesiz beslenme meme kanserinin risk faktörleri arasındadır. Ayrıca, genetik faktörler hastalığa yakalanma riski açısından önem arz etmektedir. Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların, hastalığa yakalanma olasılığının, diğer kadınlara göre daha fazla olduğu unutulmamalıdır” dedi.
MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinin de çeşitli belirtilerinin olduğunu belirten op. Dr. Yarar meme kanserinin belirtilerini “Memede ele kitle gelmesi, memeden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı), meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önceden olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişiklik” olarak açıkladı.
Meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntemin mamografi(meme filmi) olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını ifade eden Yalçın Yarar “Tarama amaçlı olarak 40 yaş ve üzeri kadınlarda 2 yılda bir, 50 yaş ve üzeri bayanlarda yılda bir mamografi uygulanması gerekir. Memede ele gelen kitlelerin çoğu kanser değildir. Memede belirleyeceğiniz kitlenin niteliğini (kanser olup olmadığını) ancak hekimler saptayıp takip eder. Unutulmamalıdır ki, meme kanserinde ve diğer tüm kanser türlerinde erken teşhis hayat kurtarır” diyerek hanımların bu konuda dikkatli olmasını tavsiye etti.