Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ekim ayında il genelinde gerçekleştirilen Meme Kanseri konusunda halk eğitimleri toplantılarından biri de 26 Ekim Salı günü Söke"de yapılacak. Meme Kanseri konusunda halkın bilgilendirilmesi amacıyla Ekim ayı, “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlenirken; meme kanseri konusunda verilen eğitimlerde KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi), meme kanserinde erken teşhisin önemi gibi konularda konunun uzmanlarınca bilgiler veriliyor.
26 Ekim 2010 Salı günü saat 14.00'de Söke Belediyesi Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda gerçekleşecek kadınlara yönelik eğitim toplantısında Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde kurulu olan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)"de görevli Dr. Mürüvvet Bayram konuşmacı olarak yer alacak. Gerçekleştirilecek eğitim programına tüm Sökeli kadınlar davet ediliyor.
“AYDIN"DA MEME KANSERİ EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRܔ
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü"nün meme kanseri ile ilgili açıklamalarına göre; meme kanseri Aydın ilinde en sık görülen kadın kanser türlerinden biri. Açıklamada; “Meme Kanseri gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin de başında gelmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber tüm Meme Kanserlerinin ancak yüzde 1'ini oluşturmaktadır. Aydın"da de en sık görülen kadın kanseri meme kanseridir. Ülkemizdeki mevcut verilere göre doğu bölgelerimizde yüz binde 20, batı bölgelerimizde ise yüz binde 4050 oranında bir sıklık göstermektedir. Aydın'da ise yüz binde 2530 oranındadır. Kadınlardaki 4 kanserden biri “Meme Kanseri”dir. Meme Kanseri ileri yaş hastalığı olmasına rağmen çok genç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir ve sıklığı menopoz dönemine kadar her 10 yılda bir kat artmaktadır. Menopoz sonrasında meme kanserinin artış hızı azalmaktadır. Meme kanseri ile mücadelede en önemlisi “Erken Tanı”dır. Meme kanserinin erken tanısı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim), kendi kendini muayene, klinik muayene (hekim muayenesi) ve tarama mamografisi gereklidir. Kanser kontrol politikalarının daha çok önleyici, erken tanı ve tarama programlarına ağırlık verecek şekilde organize edilmesi zorunludur. Ülkemizde bu amaçla KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) 81 ilde 122 merkez olarak kurulmuş olup, Aydın"da da KETEM Aydın Devlet Hastanesine entegre olarak görev yapmaktadır. Aydın'da 2009 yılında KETEM'de 51 kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur Bu merkezde kadınlardan serviks kanseri taraması için smear( rahim ağzından sürüntü örneği) alınmakta, 50 yaş ve üzeri kadınlara meme kanseri taraması için mamografi çekimi yapılmakta, hastalara meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi konusunda eğitim verilmektedir” deniliyor.