Çin"de sel suları altında kalan bir madende bir haftadır sıkışmış durumdaki onlarca madenci için umut ışığı doğdu. Arama kurtarma ekipleri içeride 70 kişinin daha sağ kaldığına inanıyor. ABD ile Çin arasında yuanın değeri konusunda yaşanan tartışmada buzlar erimeye başladı. İşte dünya basınından manşetler:

Meksika"nın kuzeybatısında yer alan Baja California"da yaşanan 7.2"lik depremde iki kişi öldü, en az 100 kişi yaralandı. Deprem ABD"de Arizona ve güney California"da da hissedildi.

Yetkililer Meksika"nın Mexicali şehrinde bir binanın yıkılması sonucu en az bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Diğer can kaybı ise depremden kaçıp sokağa çıkan bir vatandaşın bir arabanın altında kalmasıyla yaşandı.

Yaralıların tamamının Mexicali"de olduğu bildirildi. California ve Arizona"da can kaybı ya da yaralı olmadığı ancak sınırlı oranda hasar olduğu ifade edildi.

AFP: ABD RAHAT NEFES ALDI

Büyük bir fay hattı üzerinde yer alan ve sismologların olası bir depremin binlerce insanın hayatına mal olacağına yönelik uyarılarda bulunduğu ABD"nin California eyaleti, Meksika"da yaşanan 7.2"lik depremden sonra derin bir nefes aldı.



Deprem, Los Angeles, Las Vegas, Phoenix ve Arizona"da da hissedildi, ancak California"yı sarsacak kadar büyük olmadı.



Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezinin (USGS) yaptığı açıklamaya göre, deprem TSİ 01.40'da, ABD-Meksika sınır bölgesinde bulunan ve 900 bin kişinin yaşadığı Mexicali kenti yakınında, yerin 10 kilometre altında meydana geldi.



BBC: 70 madencinin yaşam savaşı sürüyor

Arama kurtarma ekipleri Çin"de geçtiğimiz hafta sular altında kalan bir madenden dokuz kişiyi sağ olarak kurtarmayı başardı. İçeride hayatta kalan 70 madenci daha olduğuna inanılıyor.

Kurtarılan ilk dokuz kişi hastaneye gönderildi. Çin devlet televizyonu 95 kişinin tamamının kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Shanxi eyaletindeki Wangjialing madeni, madencilerin kullanılmayan bir kuyunun duvarını yıkmalarıyla sular altında kalmıştı. Toplam 3 bin kişi bir haftadır gece gündüz çalışarak madendeki suyu boşaltıp içeride kalan 153 madenciyi kurtarmaya çalışıyordu.




INDEPENDENT: Tarafsızlığı sağlamak için aşırı sağcı partiye söz hakkı

İngiltere Ulusal Partisi (BNP) BBC Radio 4"te yayınlanacak başbakanlık münazarasının ertesi günü yine aynı kanalda yayınlanan prestijli program Today"e konuk olacak. BBC"nin yayın politikasını dengede tutmaya çok önem verdiği ve kurumun genel direktörü Mark Thompson"ın seçim sürecinde bir blog açarak vatandaşların yayın politikasının taraflı olduğu yönündeki eleştiri ve şikayetlerine cevap vereceği bildirildi.

BBC"nin siyaset başdanışmanı Ric Bailey, BNP"nin 29 Nisan"da yapılacak başbakanlık münazarasına katılmadığı için ertesi gün yapılacak Today"e konuk olması gerektiğine inandığını söyledi. Partiye ayrıca BBC televizyonunda yayınlanan 10 haberlerinde de 20 saniyelik bir bölüm ayrılacak.

THE GUARDIAN: Papa geri adım atmıyor

Avrupa genelinde Katolik din adamları Paskalya konuşmalarını cinsel istismar skandalıyla ilgili özür dilemek ve verilen zararı kabul etmek için bir araç olarak kullanırken Papa tavrını korudu.

Armagh, Dublin, Edinburgh, Viyana ve Westminister başpiskoposları, Paskalya ayinlerinde verdikleri vaazlarda utanç ve pişmanlıklarını dile getirip cemaatlerinden özür diledi ve geçmişte yaşanan günahlar yüzünden kiliseyi terk etmemelerini istedi.

Ancak Vatikan sessizliğini korudu. Papa 16"ncı Benediktus her yıl yapılan “Şehre ve Dünyaya Sesleniş” konuşmasında krizle ilgili bir kelime bile etmemeyi yeğledi.

THE NEW YORK TIMES: Karzai"den NATO"ya bir saldırı daha

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai hafta sonu ülkede Karzai hükümeti adına savaşan NATO ülkelerine karşı olumsuz yorumlarını sürdürdü. Öte yandan Batı sahip olduğu manevra alanını hesaplamaya çalışıyor.

Pek çok analist Batı"nın çıkarlarına zarar vermeksizin Karzai"yi engellemek ya da cezalandırmak için elde çok fazla seçenek olmadığı görüşünde. Diplomatlar ve Afgan analistler de şimdilik Karzai"den daha iyi bir seçenek olmadığına inanıyor.

Pek çok insan Batı ile Afganistan arasındaki ilişkilerin daha da kötüye gideceğinden, Karzai"nin İran ve Çin"le yakınlaşacağından korkuyor. Çıkarları çoğu zaman Batı"yla çelişen bu ülkeler Taliban"a da sıcak bakıyor. Bu da örgütün güçlenmesi ve ülkede istikrarsızlığın daha da büyümesi riskini taşıyor.

Bu da örgütün güçlenmesi ve ülkede istikrarsızlığın daha da büyümesi riskini taşıyor.

YEDIOTH AHRONOT: Üç yıl sonra ilk kez Gazze"ye ticarete izin çıktı

İsrail üç yıl sonra ilk kez özel olarak ithal edilmiş giysilerin ve ayakkabıların Gazze Şeridi"ne girişine izin verdi ancak satıcılar mallarının 2007"den bu yana limanda beklemekten tahrip olduğunu ve stokların yenilenmesi için daha fazla ürüne ihtiyaç duyduklarını söyledi.

İsrail ordusundan bir sözcü bölgeye insani yardım çerçevesinde düzenli aralıklarla ayakkabı ve giysi girişine izin verildiğini ancak satıcıların ticaretini yapmak için özel olarak ithal ettikleri böyle bir partinin üç yıldır ilk kez Gazze"ye girdiğini söyledi.

Filistinli yetkililer de malların Kerem Shalom sınır kapısından giriş yaptığını, gün içinde 10 kamyonun daha beklendiğini söyledi.

HAARETZ: ABD Büyükelçisi Oren: İlişkiler mükemmel

İsrail"in ABD Büyükelçisi Michael Oren Pazar günü CNN"e verdiği bir röportajda iki ülke ilişkilerini tek kelimeyle özetlemesi istendiğinde “Mükemmel” cevabını verdi.

Büyükelçi ayrıca Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlamasıyla ilgili durumun uzun zamandır olduğu gibi iyi olduğunu ve İsrail"in barışa ulaşmak için zorlu kararlar almaya hazırlandığını söyledi. “Filistinlilerle müzakereler 16 yıldır sürüyor. Hatta iki kez İsrail hükümetleri Kudüs"ü de kapsayan büyük barış planlarını masaya koydu. Bu barış sürecinin başından sonuna kadar İsrail"in Kudüs politikası değişmedi” dedi.

BLOOMBERG: Geithner yuan konusunda ertelemeye güveniyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, uluslararası diplomasinin ABD"nin Çin"e yuan konusunda baskı yapmasından daha fazla işe yarayacağını düşündüğü için küresel kur politikalarıyla ilgili raporunu erteleme kararı aldı.

Geithner yaptığı açıklamada, 15 Nisan"a hazır olması beklenen raporunu ertelediğini duyururken Çin"den daha esnek bir kur politikasına geçmesi talebinde bulundu. Bakan, önümüzdeki üç ay içinde yapılacak bir dizi toplantının daha güçlü ve daha dengeli bir küresel ekonomi için kritik olduğunun altını çizdi.

Geithner"in kararı Çin Devlet Başkanı Hu Jintao"nun nükleer zirve için 12-13 Nisan"da Washington"a geleceğini açıklamasının ardından geldi.


Hürriyet