Büyük Taarruz"un 87. yıl dönümü dolayısıyla her yıl düzenlenen Zafer Haftası kutlamaları, Atatürk"ün taarruz emrini verdiği 1874 rakımlı Kocatepe"de sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti.

Afyonkarahisar"ın Şuhut ilçesindeki törenin ardından Türkiye"nin değişik kentlerinden gelen vatandaşlar, ellerindeki meşale ve Türk bayraklarıyla Kocatepe"ye yürüdü.

Çakırözü köyünden başlayan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Bülent Aker, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş"ın da bir süre eşlik ettiği yürüyüş, 04.30 sıralarında sona erdi.Büyük Taaruz gecesinde marş tartışması

Foto galeri için tıklayın


Kocatepe"deki kutlamaların açılışında bir konuşma yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, katılımcıları "Türk ulusunun başka ulusların egemenliği altına girmeyi reddederek özgürlüğünü kazandığı ve Türkiye Cumhuriyeti"nin temellerinin atıldığı topraklara hoş geldiniz" diyerek selamladı.

Türk askerinin Büyük Taarruz"da gösterdiği başarıya değinen Altuntaş, şunları söyledi: "Yüreklerinde özgürlük ateşi ve önlerinde onlara doğru yolu göstereceğinden emin oldukları önderlerinden başka şeyleri olmayan bir grup kahraman insan, sırtlarında ağır yükleri ve yüreklerinde vatanını kurtarmak için yola çıkmanın coşkusuyla 87. yıl önce bugün Şuhut"tan Kocatepe"ye doğru yürüdüler. Sabaha karşı Kocatepe"ye eriştiklerinde önderleri hedefi gösterdi: "Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri". Türkiye Cumhuriyeti"nin temelleri 87.

yıl önce işte böyle güç koşullar altında yüce Atatürk"ün önderliğinde bu topraklarda atılmıştır. Büyük Taarruz, Mustafa Kemal ve kahraman Türk askerinin vatan sevgisi ve insan üstü gayretleriyle başarıya ulaşmıştır. Türk ulusunun özgür ve bağımsız yaşama kararlılığı tüm dünyaya böyle duyurulmuştur." Geçmişlerini anlamayan ulusların, bugünleri ile geleceklerini sağlam temeller üzerine kuramayacaklarının altını çizen Rektör Altuntaş, "geçmişimizi ve bize bugünkü koşulları sağlayan insanların özverilerini anladığımızda, bugün Kocetepe ruhuyla sahip olduklarımızın değerini daha iyi kavrayacağız ve daha güçlü bir biçimde geleceğe taşıyacağız" dedi.

AKÜ tarafından sunulan "Cepheden Görüntüler" müzikli anlatısı ve "Orta Asya"dan Günümüze Mehmetçiğin Hikayesi" konulu dans gösterileri beğeniyle izlendi.

Kutlamalar kapsamında, İstanbul tarihi Türk Müziği Mehter Grubu ile İzmir Devlet Senfoni Orkestrası birer konser verdi.

Kutlamalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.


-GECEDEN NOTLAR-
Türkiye"nin birçok ilinden gelen binlerce vatandaş katıldığı yürüyüşte, Afyonkarahisar Garnizon Komutanlığına bağlı birlikler gece boyunca katılımcılara, çorba, hoşaf ve ekmek ikram etti.

Bir ara yağan yağmur ve rüzgarın etkisiyle hava sıcaklığının 10 derecenin altına düşmesi nedeniyle bazı vatandaşlar ateş yakarak, bazıları ise battaniyelere sarılarak ısınmaya çalıştı.

Mehteran gösterileri sırasında CHP Gençlik Kollarından bir grubun, siyasi sloganlar atarak değişik marşlar söylemesine Mehter takımı gösteriyi kısa keserek tepki gösterdi. AKÜ yetkililerinin devreye girmesiyle Mehteran Takımı konserine bir süre daha devam etti.

Büyük Taarruz emrinin verildiği Kocatepe sırtlarındaki kutlamalarda ilk kez siyasi bayraklar ve pankartlar açıldı, siyasi sloganlar atıldı. / vatan