Mardin'in Kızıltepe ilçesi Sürekli köyünde kanalizasyon çalışması yapan kepçe ope-ratörünün tesadüfen ortaya çıkardığı altınlar ve tarihi eşyaların, Türk filmlerine, dünya sinemasına ve Binbir Gece Masallarına konu olan efsanevi Kırk Haramiler çetesine ait olduğu ortaya çıktı. Paha biçilemeyen tarihi eşyaları ve altınları inceleyen uzmanlar, eşyaların farklı uygarlıklara ait olması ve bölgenin tarihi özelliklerinin Kırk Haramiler'i işaret ettiğini söylediler.

ÇETELERİN BÖLGESİNDE BULUNDU

Daha önce Suryaniler'in yaşadığı tarihi 'İpek-yolu' üzerindeki Sürekli köyünde 5 Ekim 2009'da yapılan kanalizasyon çalışmasında 3 küp altın ve tarihi eşyalar bulundu. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan başkanlığında 4 arkeolog ve 12 işçi ile çevrede kazı çalışmaları yapıldı. Kazı çalışmaları sırasında farklı kültürlere ait çok sayıda değerli ta-rihi eşya ve altın çıkarıldı. Altınları ve tarihi eşyaları inceleyen Mardin Müzesi uzmanları son bin yıl içerisinde bölgede faaliyet gösterdiği bilinen Kırk Haramiler çetesinin izine ulaştı. Eşyaları inceleyen Restoratör-Konservatör Vural Züngör altınların Kırk Haramiler'e ait olmasının çok yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Bölgenin konumuna dikkat çeken Züngör “Altınlar çetelerin faaliyet gösterdiği bir bölgede bulundu. Bölge aynı zamanda kervan yolu üzerinde” dedi.

KÜLTÜRLERDEN TOPLAMA SERVET

Bulunan altın sikkeler ve ziynet eşyalarının tek bir döneme ait olmadığını belirten Zöngör, “Pek çok farklı uygarlığa ve bu uygarlıkların kültürlerine ait. Yani bir toplama sonucu ortaya çıkan bir servet var ortada. O nedenle kişisel servet niteliği zayıf. Tahminlerimiz bu buluntuların soygunlarla toplama bir servet olduğu yönünde” diye konuştu.

Tarihçi Prof. Dr. Esat Arslan da Kırk Haramiler'in İdil'in güney batısı ile Midyat bölgesi arasında yaşamış olabileceklerini belirterek, bölgedeki Yezidi Mezarlığı'ndaki birtakım buluntuların bunu kanıtladığını ifade etti.

Kırk Haramiler bu bölgede yaşamış

Altınların bulunduğu alan olan Sürekli Köyü'ne bağlı Çıldiz Mevki'nin anlamına da dikkat çeken Restarötür-Konservatör Vural Züngör '(Çıl) Kürtçe'de kırk (diz) ise harami anlamına geli-yor. Bu da Kırk Haramiler çetesinin burada faaliyet gösterdiğini bölgeye daha sonra isimlerinin verildiğini gösteriyor” dedi.

İpek Yolu ve ticaret merkezi üzerinde bulunun yaklaşık 3 bin yıllık bir yerleşim birimi olan Çıldiz Köy'ünde son yüz yıla kadar pekçok çetenin varlığını koruduğu biliniyordu. Mardin Müzesi tarafından aynı bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bulunan paha biçilemeyen tarihi eşyalar ve altınların da ise 12. ve 13. yüzyıla ait olduğu belirlendi. Bu eşya ve altınların da Kırk Haramiler'e ait olabileceği tahmin ediliyor. Tarihçi Prof.Dr. Esat Arslan ise dilden dile dolaşan Kırk Haramiler hikayelerinin gerçek olabileceğini söylüyor. Arslan, Kırk Haramiler'in yaşadıkları bölgenin ise İdil'in güney batısı ile Midyat aarasında kaldığını sözlerine ekliyor. Bazı uzmanlar da Kırk Haramiler'in Şırnak ve Mardin arasındaki bölgede yaşadıklarını ileri sürüyorlar./yeni şafak