Erdoğan, hükümetin medya ile ilişkilerini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"a bıraktı. TRT, Anadolu Ajansı ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve RTÜK, Arınç"a bağlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Danıştay ile ilişkiler de Arınç"ın görev alanında yer aldı.

Erdoğan, TOKİ ile Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı"nı yine kendisinde tutarken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Başmüzakereci Egemen Bağış"ın görevlerinde ise herhangi bir değişiklik yapmadı. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı"nı eskiden olduğu gibi yine Çiçek yürütecek.

Yönetime ayar

Bu arada Erdoğan, kabinenin ardından parti yönetiminde de değişiklikler yapacak. AKP yönetimindeki ilk operasyonun bugün grup toplantısında yapılması bekleniyor. Kabineye giren Sadullah Ergin ile Nihat Ergün"ün yerine yeni grup başkanvekilleri seçilecek. Parti grubundaki seçim, tüzük gereği gizli oylamayla yapılacak. Milletvekilleri kendileri aday olabilecekleri gibi aday da gösterilebilecekler. Başbakan"ın aday gösterdiği veya işaret ettiği isimler yarışa önde girecek. Grup yönetimini güçlendirmek isteyen Erdoğan"ın, daha önce de grup başkanvekilliği yapan Mehmet Ali Şahin ile Hüseyin Çelik"i aday göstermesi bekleniyor. Çelik"in bu görevi kabul etmekten yana olmadığı öne sürülüyor. Erdoğan"ın yeni dönemde AKP Genel Merkezi kadrosunda da genel seçime dönük beklentiler doğrultusunda köklü değişiklik yapması bekleniyor. Parti kulisinde, öncelikle kabine dışı kalan Nazım Ekren"in yeniden genel başkan yardımcılığına gelebileceği konuşuluyor. Şu anda partide Devlet Bakanı Egemen Bağış"ın ayrıldığı Dış İlişkiler Başkanlığı boş bulunuyor. Erdoğan"ın kapsamlı değişikliği eylül ayındaki büyük kongreden sonra yapması bekleniyor. AKP"nin yetkili karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu"nun büyük ölçüde değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. MKYK içinden Erdoğan"ın atadığı Merkez Yürütme Kurulu"nun da büyük bölümüyle değişmesi bekleniyor. Kongrenin ardından Seçim İşleri Başkanı Necati Çetinkaya, Teşkilat Başkanı Haluk İpek, Sosyal İşler Başkanı Nükhet Hotar Göksel ve Yerel Yönetimler Başkanı Hüseyin Tanrıverdi"nin değişmesi grupta sürpriz olmayacak.

Neşeli ikili

BAŞBAKAN Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Haftası nedeniyle düzenlenen törene katıldılar. Yan yana oturan Erdoğan ve Arınç"ın neşesi gözlerden kaçmadı. Vakıflar Haftası nedeniyle Anıtkabir"i de ziyaret eden Arınç, "Hangi görevi yapmış olursam olayım, hep vakıflara özel bir ilgi duydum. Göreve vakıfla başlamış olmak benim için büyük bir onurdur" dedi.