Medya devi Rupert Murdoch, oğlu James Murdoch ile birlikte İngiltere’yi sarsan telekulak skandalı çerçevesinde İngiltere parlamentosunda ifade verdiği sırada salonda bulunan bir kişinin saldırısına uğradı.

İngiltere'de yaklaşık 15 gündür gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden, Murdoch'ın sahibi olduğu ve kapatılan "News of the World" gazetesinin neden olduğu telekulak skandalı bugün parlamentonun gündemindeydi.

80 yaşındaki medya patronu Rupert Murdoch ve sahibi olduğu "News Corporation" şirketinin İngiltere ayağının sorumlusu ve yönetim kurulu başkanı oğlu James Murdoch, İngiliz Parlamentosunun Kültür, Medya ve Spor Komisyonu üyelerinin skandala ilişkin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 3 saat süren ve farklı siyasi partilerin milletvekillerinden oluşan komisyonun toplantısında Rupert Murdoch, "hayatının ve kariyerinin en aciz gününü yaşadığını" söylediği ifadesinde, özellikle gazetenin eski çalışanları ve şirketinden kimlerin telefon dinlemeden haberi olduğu sorularına, duraksayarak, düşünerek ve kısa cevap verdi.

"News of the World" gazetesinin News Corporation şirketinin yüzde 1'inden fazlasını oluşturduğunu belirten Rupert Murdoch, "skandalın boyutlarını bilmediğini" ve Amerika'daki yatırımlarına fazla odaklandığı için gazetede yaşananları gözden kaçırdığını savundu. Şirketin üst düzey yöneticilerinin telekulak skandalından haberdar olduklarına dair bir kanıtın bulunmadığını kaydeden Murdoch, 9 yıl önce öldürülen Milly Dowler'ın cep telefonuna bırakılan sesli mesajların dinlendiğini öğrendikten sonra "utanç, şaşkınlık ve şok" yaşadığını söyledi.

Dowler'ın telefonlarının dinlendiğini 2 hafta önce öğrendiğini belirten Rupert Murdoch, "News of the World gazetesini duyduğumuz utançtan dolayı kapattık ve tüm yönetim kurulu bu kararı aldı" dedi.

Rupert Murdoch, bir milletvekilinin "Bu fiyaskodan sorumlu musunuz?" sorusuna, "Bundan sorumlu değilim. Benim güvendiğim ya da belki onların güvendiği insanlar sorumlu" yanıtını verdi. Murdoch, BSkyB ihalesinden telekulak skandalından oluşan tepki nedeniyle vazgeçtiklerini de söyledi.

Medya patronu, komisyon soruşturmasının sonunda okuduğu açıklamasında ise, "Olanlardan dolayı üzgünüz. Tüm kurbanlardan özür diliyoruz. Ancak olanları geri alamayız ve özür dilemek yeterli değil, her şey yoluna sokulmalı" dedi.

Saldırı teşebbüsü

Murdoch'lar komisyonda ifade verirken, bir protestocunun içinde beyaz köpüğün bulunduğu bir tabakla Rupert Murdoch'a yöneldiği görüldü.

Rupert Murdoch'ın arkasında oturan eşi Wendi Deng, protestocuya tokat atarak müdahale etti ve polis protestocuyu odadan çıkararak, gözaltına aldı.

Murdoch olayda yaralanmazken, yaklaşık 15 dakika ara verilen komisyon soruşturmasına devam edildi. Komisyon soruşturması yeniden başladığında Rupert Murdoch'ın olayda kirlenen ceketini çıkardığı görüldü.

Bu arada İngiliz Parlamentosunun önünde ve etrafında çok sayıda basın mensubu, canlı yayınlarla gelişmeleri aktardı. İngiliz haber kanalları da komisyonun toplantısını canlı yayımladı.

Rupert Murdoch telekulak skandalı nedeniyle İngiltere'de 1968 yılında satın aldığı ilk gazete olan "News of the World"ü kapatmak zorunda kalmış ayrıca, yüzde 39'una sahip olduğu BSkyB dijital uydu kanalının tamamını satın almak için verdiği ihale teklifini geri çekmişti. Avustralya asıllı medya patronu skandalın hemen ardından 10 Temmuz'da Londra'ya gelmişti. Murdoch İngiltere'de, Sun, Times ve Sunday Times gazeteleri ile BSkyB'nin yüzde 39'unun sahibi.


 
  •