Başkan olarak katıldığı son canlı yayın programında Medvedev , rüşvetle mücadele konusunda yoğun çalışma yaptığını, ancak çok az sonuç alabildiğini söyledi.

"Samimi söylemek gerekirse, devlet görevlileri bir şirket gibi. Kendi işlerine müdahale edilmesini istemiyor. Rusya'nın yüzyıllardır var olan rüşvet sorunu bir alışkanlık ve anlayış sorunu" tespitinde bulunan Rusya liderine göre, mücadele anlayış zemininde yapılmalı.

7 Mayıs'ta koltuğunu Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e devretmeye hazırlanan Medvedev, daha önce de rüşvetle mücadelede başarılı olamadığını itiraf etmişti. Uluslar arası rüşvet ve yolsuzluk endeksinde 150. sırada bulunan Rusya'da dönen yıllık rüşvet rakamı farklı tahminlere göre 30-100 milyar dolar arasında değişiyor.

RUS HALKI KENDİNİ ÖZGÜR HİSSEDİYOR

Kendi başkanlığı döneminde sivil haklar açısından önemli ilerlemeler kaydedildiğini savunan Rusya lideri, "Rus halkı kendini daha özgür hissediyor" dedi. Medvedev seçim sürecinde sokaklarda yaşanan gösterileri de buna örnek gösterdi.

"HER ŞİKAYETTE BAKAN DEĞİŞİRSE, İSTİKRAR OLMAZ"

Polisin karıştığı skandallarda son dönemde artış yaşanmasının ardından İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev'in görevden alınıp alınmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Medvedev, bakanlık bünyesinde yapılan yanlışlıklardan bakanın da doğrudan sorumlu olduğunu hatırlattı. Bununla birlikte her altında yapılan hatada bakanı görevden almanın yanlış olduğunu kaydeden Medvedev, "Bu durum bakanın görevden alınmasını gerektirmeyebilir. O zaman sağlıklı çalışacak ekip oluşturamayız. Sistem çöker" dedi.

"BÖLGE VALİLERİNİN YARISINI DEĞİŞTİRDİM"

Bölgelerde görev yapan yöneticilerin yarısında değişiklik yaptığını ifade eden Medvedev, 4 yıllık bir süre için bunun önemli bir oran olduğunu söyledi. Yerel yöneticilerin halk tarafından seçilmesini sağlayacak yeni yasa ile ilgili çalışmalar Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da devam ediyor.