Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen 3. Yargı Paketi görüşmelerine “Öcalan İmralı’da mı?”, “Öcalan’a ev hapsi”, “kapatılan adliyeler” ve “vatan hainliği” tartışmaları damgasını vururken CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Vatanseverliği ölçebilecek bir terazi AKP’nin elinde yoktur. Millet ölçecektir” dedi.
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen 3. Yargı Paketi’nin tümü üzerindeki görüşmelerinde “vatan hainliği” tartışması yaşandı. AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “10 sene öncesini unutuyoruz. Bütün tabuları yıktık. Bu tabuları ortadan kaldırırken muhalefet partileri de yapmış olduğumuz açılım süreçlerine katkı veremediler. 2010 Eylül referandumda geçirdiğimiz o paket demokrasi paketidir. Bu paketin görüşmeleri esnasında 3 partinin de söylemi ortada. O paketlerdeki hükümlerden bir tanesi geçici 15 maddeydi” dedi.

Aydın, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın da, “Keşke yargılansalar ama inanmıyorum bu bir ilüzyondur” dediğini ifade etti.

-“ARTIK ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİN KALDIRILMASI LAZIM”-

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiğine işaret eden Aydın, “Özel yetkili mahkemeler, AKP iktidarı ortadan kaldıracaktır. Özel yetkili mahkemeler ihtiyaçtan kaynaklanan mahkemelerdi. Türkiye AKP ile birlikte demokratikleşme çıtasını yükseltti. Bugün itibarıyla da artık özel yetkili mahkemelerin kaldırılması lazım. Özel yetkili mahkemeleri kaldırırken de mevcut görülmekte davaların bundan zarar görmemesi lazım. Yine aynı şekilde özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren bir kısım suçları da yine birtakım düzenlemelerle görüşeceğiz, bunu da ağır ceza mahkemelerine bırakacağız” dedi.

-“ŞU AN O VATAN HAİNİ DEDİKLERİNİZDEN BİRİSİ KÜRSÜDE BEYEFENDİ”-

Aydın’ın sözlerine sataşma nedeniyle söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, “Biz sizin yaptıklarınızı tersinden okumayı çoktan öğrendik. Örgütlenen yargıçlara vatan haini, terörist, halledilmesi gereken unsurlar muamelesi yaptınız. Şu an o vatan haini dediklerinizden birisi kürsüde beyefendi. Bizi dinlediniz. Örgütlenme derken aslında susturmadan söz ediyordunuz. İfade özgürlüğü derken siz polis dayağından söz ediyordunuz” dedi.

- “VATAN HAİNLİĞİ YAPILAN DÜZENLEMELERE KARŞI ÇIKMAKTIR”-

Tekrar söz isteyen Ahmet Aydın da, “Sadece kendi kullandığı ifadeyi okudum, hiçbir yorum yapmadım. Ancak bununla eğer vatan haini olabiliyorsak bilmiyorum bunu nereden çıkarttığınızı, anlam da veremedim. Vatan hainliği yapılan düzenlemelere vatan adına millet adına memleket adına yapılan güzel düzenlemelere karşı çıkmaktır. Vatan hainliği milleti yüceltmek değil yücelen millete ket vurmakla olur. Militan yargıç tabirini kullanan ve bunu gururlanarak övünerek kullanan ve bunun arkasındayım diyen kim, yargıçlığın içinden geleceksin, diğer arkadaşlarınızı militanlıkla suçlayacaksınız, bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

Bu arada MHP ve CHP sıralarından da, “Buna göre hepimiz vatan hainiyiz” tepkileri yükselirken Aydın, “Öyle bir şey demedim” dedi.

-TARHAN TEKRAR SÖZ İSTEDİ-

Sataşma nedeniyle söz isteyen Tarhan, “Çok aşırı heyecandan Sayın Aydın dinlediğini anlayamamış. Zamanında itiraz eden yargıçlara vatan haini ve terörist denilmişti ve şu anda da sizin terörist ve vatan haini dediğiniz bir yargıç kürsüde size hitap ediyor demek istemiştim ama siz tamamen farklı anlamışsınız” diye tepkisini dile getirdi.

-“VATANSEVERLİĞİ ÖLÇEBİLECEK BİR TERAZİ NE SAYIN AYDIN’IN ELİNDE NE AKP GRUBUNUN ELİNDE YOKTUR”-

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, “Vatanseverliği ölçebilecek bir terazi ne Sayın Aydın’ın elinde ne AKP’nin grubunun elinde yoktur. Böyle bir terazi sizlerin elinizde, Sayın Aydın sizin elinizde olamaz. Millet ölçecektir” diye konuştu.

-ADALET BAKANI SORULARI YANITLADI-

Adalet Bakanı, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Adalet Bakanı, “Öcalan’ın İmralı Cezaevinde bulunup bulunmadığı”, “misafirhanede kalıp kalıp kalmadığına ilişkin” sorulara şu yanıtı verdi:
“2009 yılının Mayıs ayında bakanlık görevine geldim. Ve o günden bugüne kadar bu yönde en ufak bir bilgi bizde yok yani İmralı’nın dışına çıktığına dair. Bizim orada ceza infaz kurumunda müdürümüz var, infaz korumalarımız var, dış güvenlik jandarmanın kontrolünde. Özel güvenlik sahası ilan edilen askeri güvenlik sahası ilan edilen bir bölge İmralı adası. Dolayısıyla bendeki verilere dayanarak şunu ifade ettim. Dedim ki Öcalan şu anda İmralı cezaevindedir. Şu anda ifademden 'acaba daha önce çıktı mı' diye soru geldi. Bizdeki verilere göre şu ana kadar cezaevinden İmralı’dan çıkıp başka bir yere gittiğine dair en ufak bir bilgi yok, bizim de böyle bir bilgimiz yok. İmralı cezaevinde cezasını infaz ettiğini ifade ediyorum, kesintisiz olarak bu ceza infaz edilmektedir. Bunun dışındaki bilgilere itibar edilmemesini ifade ediyorum.”

“İmralı’dan ev hapsine alınmasına dönük bir çalışma olup olmadığına” dair soruların yöneltildiğini ifade eden Adalet Bakanı, “Bu şekilde bir çalışmamızda, düşüncemizde söz konusu değildir” dedi.

-KAPATILAN ADLİYELER-

Kapatılan adliyelere ilişkin sorulara da Adalet Bakanı, yargı hizmetinin daha verimli şartlarda yapılması maksadıyla yapıldığını belirterek, "Bu çalışma Türkiye’de ilk kez yapılan bir çalışma da değildir” dedi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Genel Kurul’da 1. Bölüm üzerindeki görüşmeler yapılıyor.