DTP"lilerin Meclis dışında kalmaları halinde ara seçim yapılması gerekebileceği için DTP"lilerin istifalarının reddedileceği konuşuluyor

TBMM"nin, “sine-i millete dönme” kararı alan kapatılan DTP milletvekillerinin istifasını kabul edip etmeyeceği veya Meclis çalışmalarına katılmayan DTP"lilerin vekilliklerini düşürüp düşürmeyeceği, demokratik açılım sürecinin akıbetinin ve ülkenin ara seçime gitmesine yol açabilecek formüllerin tartışılmasına neden olacak.
Kulislerde, DTP"lilerin istifalarının Genel Kurul"da kabul edilmeyeceği ve yeni bir grup kurarak Meclis"te kalmalarının sağlanacağı konuşuluyor.

Vekilliğin düşme kararı
DTP"nin 19 milletvekilinin istifa etmesi halinde, istifaların geçerli olması için TBMM"nin kararı aranacak. Bunun için, yapılacak oylamada en az 139 milletvekilinin “evet” oyu vermesi gerekecek.
Parlamento çalışmalarına katılmama kararı alan DTP"lilerin, özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşime katılmaması halinde, milletvekilliklerinin düşmesi söz konusu olabilecek.
Ancak, TBMM Başkanlık Divanı"nın bu yönde vereceği kararın, dokunulmazlık dosyalarında olduğu gibi Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu"nda kabul edilmesi gerekiyor. Bu kararın kabulü için de, Genel Kurul"da 276 milletvekilinin kabul oyu aranacak.
Ak Parti, CHP ve MHP"nin konuya ilişkin tavırları henüz netleşmedi. TBMM dışında kalmaları halinde ara seçim yapılması gerekebileceği için DTP"lilerin istifalarının reddedileceği belirtiliyor.
Anayasa"ya göre, TBMM üye tam sayısının yüzde 5"ine denk gelen 28"inin boşalması halinde, üç ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. DTP"li 21 milletvekilinden Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk"un vekillikleri Anayasa Mahkemesi"nce düşürüldü. Kalan 19"unun istifasının kabulü halinde, önceden boş olan sandalyelerle birlikte toplam 27 milletvekilliği boşalmış olacak.

Aydınlardan Meclis çağrısı
Eski DTP"lilerin istifadan vazgeçerek TBMM"de grup kurma kararı almaları halinde destek olacağını açıklayan İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras"ın da içinde yer aldığı bir grup aydın, “Çözümün adresi TBMM"dir” başlığıyla bir açıklama yaptı.
Uras"ın, yazarlar Adalet Ağaoğlu, Murat Belge ve Oya Baydar, KESK Genel Başkanı Sami Evren ile DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi"nin de aralarında bulunduğu 22 kişinin ismiyle yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi:
“Barışı, eşitliği, kardeşliği ve Kürt sorununun parlamentoda çözülmesi gerektiğini savunan insanlar olarak, öncelikle hükümeti ve TBMM"yi, istifa edeceklerini açıklamış olmalarına rağmen Kürt siyasal temsilcilerini, sorunların siyaset ve demokrasi çerçevesinde çözülebilmesi için hızla harekete geçmeye çağırıyoruz.” /milliyet