TBMM, 24. Dönem’e ‘tutuklu miletvekillerinin’ gölgesinde başladı. Meclis’i, BDP destekli bağımsızlar YSK’nın Hatip Dicle kararı nedeniyle boykot etti. CHP de Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye edilmemesi nedeniyle Genel Kurul’a katıldı ancak yemin etmedi. TBMM Başkanlık görevini, en yaşlı üye sıfatıyla yapan CHP Milletvekili Oktay Ekşi ise tutuklu milletvekillerinden söz ederek, “Böyle bir durumun hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum” dedi. 

Erdoğan tokalaşmadı 
24. Dönem Meclisi’nin ‘yemin töreninin’ gerçekleştiği ilk günü gergin geçti. CHP’li Nur Serter ile Ali Rıza Öztürk’ün, Fatma Şahin’in de bulunduğu AKP’liler ile tokalaşması dikkat çekti. Eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AKP’li Sadık Sadık Yakut da CHP’liler ile tokalaşan isimlerden oldu. 
Genel Kurul salonuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu salona girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise toplantı başlamak üzereyken salona geldi. Erdoğan’ın, Genel Kurul salonunda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmadan Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerine oturduğu gözlendi. 
Mehmet Ali Şahin’in, TBMM Başkanlık görevini, en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’ye devretmesinin ardından Genel Kurul, saat 15.00’te Ekşi başkanlığında toplandı. Geçici Başkanlık Divanı’na, en genç milletvekilleri İstanbul Milletvekilleri Bilal Macit ile Mehmet Muş kâtip üye olarak oturdu. 
Ekşi’nin konuşması sırasında Cumhurbaşkanı Gül salona geldi. Ekşi’nin Gül’ün gelişini duyurmaması üzerine, konuşmasının sonunda görevlilerce uyarıldı. Ekşi, Gül’ün gelmesini duyurmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ekşi ise konuşmasının ‘demokrasi ve laiklikle’ ilgili kısmını Gül’ün gelmesinin ardından yineledi. 
Konuşmasının ardından Ekşi’nin, Genel Kurul’da yemin eden ilk milletvekili oldu. CHP’den yemin eden tek milletvekili olan Ekşi, yeminini Başkanlık Divanı kürsüsünden etti. Daha sonra da Genel Kurul’da yemin törenine Adana’dan devam edildi. 
Genel Kurul’da Ekşi’nin ardından ilk okunan isim BDP destekli Bağımsız Adana Milletvekili Murat Bozlak oldu. Bozlak’ın salonda bulunmaması üzerine sıradan devam edildi. AKP’li Halil Ürün ile Ali Gültekin Kılıç metinde geçen ‘ülkü’ kelimesini ‘ülke’ olarak okuduğu için, yemin metnini ikinci kez okudu. AKP’li İsmail Aydın ve Hüseyin Filiz de metni ikinci kez okumak zorunda kalırken AKP’li Mehmet Yüksel üç kez okudu.

CHP’den alkışlı protesto 
MHP’nin tutuklu milletvekili Engin Alan’ın isminin okunması üzerine MHP’liler alkışladı. Ancak Erdoğan’dan sonra en çok alkış alan, Hatip Dicle’nin yerine gelen ve BDP’nin istifasını istediği Oya Eronat oldu. CHP’liler ise Mustafa Balbay’ın ismi okununca alkışlarla durumu protesto etti. 
AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu AKPM’deki görevi nedeniyle yemin edemedi. Kaset skandalı nedeniyle istifası istenen ancak MHP’den seçilen İhsan Barutçu son anda gelerek yemin etti. Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu, TBMM Genel Kurulu’na giriş ve çıkışta iktidar kulisini kullandı. En son yemin eden Barutçu, "MHP’den tepki bekliyor musunuz?" sorusuna, "Dava arkadaşlarım olgunlukla karşılayacaktır. Hepsine saygım var" dedi. CHP milletvekili Sabahat Akkiraz ise Genel Kurul’a Sivas olaylarını hatırlatmak için yakasında siyah kurdele ile girdi. Yeğeni AKP milletvekili olan MGK Genel Sekreteri Serdar Kılıç da töreni izledi. 

Hükümetin MHP ile ilk teması 
Krizle başlayan yemin töreni sırasında partiler arasında soğukluk dikkat çekerken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan MHP sıralarına giderek Genel Başkan Devlet Bahçeli ve Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’le tokalaştı. 

İki vekil tekerlekli sandalyeyle geldi 
CHP’nin engelli milletvekili Şafak Pavey Genel Kurul’a tekerlekli sandalye ile geldi. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil’in yardımıyla salona giren Pavey daha sonra milletvekili sıralarına oturtuld. AKP Milletvekili Gürsoy Erol da Genel Kurul’a tekerlekli sandalyeyle geldi.