Konsey geçiş döneminin yeni seçimlere kadar süreceğini belirtti

Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey dün parlamentoyu feshetti ve anayasayı askıya aldı. Ordunun açıklamasında, yeni anayasa için bir komisyon kurulacağı ve bu komisyonun anayasa referandumu için geçerli olarak kuralları da belirleyeceği belirtildi. Açıklamada, geçiş döneminin 6 ay ya da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılıncaya kadar olacağı kaydedildi. Alınan fesih kararı ve anayasanın askıya alınması, geçen ekim ve kasım ayındaki seçimlerin adil olmadığını söyleyen muhalif grupların en temel taleplerinden biriydi.

Bu arada Mısır'daki gösteriler sonrası 25 Ocak'ta Mübarek tarafından atanan bakanlar kurulu ise seçimlere kadar görevinde kalacak. Öte yandan Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasından iki gün sonra ülkede hayat normale dönerken, bazı muhalif grup mensupları ile yakınları gözaltında olan bir grup 25 ocaktan beri bulundukları Tahrir Meydanı'ndan ayrılmak istemiyor.

TEMİZLİK BAŞLADI

Tahrir Meydanı'nda bekleyiş devam ederken, gönüllü gençlik grupları da ülkede yaşamın normale dönebilmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Ellerinde süpürge ve kovalarla meydanı ve çevre yolları temizleyen gençler, trafik işaretlerini onarıyor. Üzerlerinde "Gösteriler sırasında ürettiğimiz çöpten dolayı özür dileriz. Ülkeyi biz yeniden inşa edeceğiz" yazılı tişörtler bulunan gençler, Kahire'nin bazı semtlerinde de belediye ekiplerinin çalışmasına yardım ediyor.

MÜBAREK BAYILDI

Filistin haber ajanslarından Ma'an, Mübarek'in, ciddi sağlık problemleri olduğunu ve perşembe günü yaptığı son konuşmadan önce bayıldığını iddia etti. Habere göre Mısırlı kaynaklar, Mübarek'in perşembe günü merakla beklenen konuşmasının gecikmesinin de sağlık durumundan kaynaklandığını savundular. Mısır ordusunun da sağlığının kötü olması nedeniyle Mübarek'e, iktidarının son günlerinde daha fazla baskı yapmaktan kaçındığı ileri sürüldü. Başbakan Ahmet Şefik dün yaptığı açıklamada Mübarek' in hâlâ Cuma günü helikopterle gittiği Şarm El Şeyh'de bulunduğunu açıkladı. Şefik ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın rolünü ordunun belirleyeceğini söyledi. Öte yandan yaklaşık bin kadar polisin dün düşük maaşlarını protesto etmeleri sırasında askerlerin havaya ateş açtıkları ve bazı polislerinde tartaklandığı bildirildi.

YEMEN'DE 130 TUTUKLAMA

Yemen'in başkenti Sana'daki devlet başkanı sarayına yürüyen hükümet karşıtı göstericiler ile onları önlemeye çalışan polis arasında çatışma çıktığı ve 130 göstericinin de tutuklandığı bildirildi. Saraya yürüyen göstericiler ile polis arasındaki çatışmadan kısa bir süre önce, muhalefet Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ile görüşmelere başlamayı kabul etmişti. Salih, ülkede Mısır benzeri bir devrimin oluşmasını engellemeye çalışıyor.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

25 ocakta başlayan ve Mübarek'in istifasına kadar süren protestoların büyük ölçüde bitmesi üzerine hayat normale dönüyor. Tahrir Meydanı trafiğe açılırken dükkanlar haftalar sonra ilk kez dün kapılarını açtı.

TAHRİR'İN SON SAVAŞÇILARI

Askerin çağrısına rağmen Tahrir Meydanı'nı terk etmemekte direnen bazı protestocularla askerler arasında çatışma çıktığı ve bazı muhalif grupların tekrar Tahrir Meydanı'nda toplanmak üzere karar aldıkları iddia edildi.

Mısır'la dayanışma gösterisine izin yok

İran yönetimi, muhaliflerin Tunus ve Mısır ile dayanışma için yarın düzenlemeyi planladığı gösteriye izin vermezken, Batılı istihbarat servislerinin İran'da karışıklık çıkarmak istediğini savundu. Gönüllü güç Besic'in komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Negdi, Batılı istihbarat servislerinin, kendisini Tahran'da ateşe verecek birisini aradığını söyledi. Muhalif liderler Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi, Tunus ve Mısır'daki ayaklanmalara destek amacıyla bugün için Tahran'da gösteri düzenleme izni istemişti. Öte yandan İran'ın nükleer enerji projesinin başına, geçen kasım ayında bir bombalı saldırıdan kurtulan Feridun Abbasi Davani'nin getirildiği açıklandı.