TBMM'de "romantizm" ve "kavga"lı 12 Eylül oturumu ANAYASA oylamalarının en renkli anları, dün sabaha karşı 04.00 sularında, 12 Eylül darbesini yapanlara yargı yolunu açan madde oylanırken yaşandı. Ak Partili Ertuğrul Günay duygu yüklü bir konuşma yaparken CHP'liler onu protesto ediyordu.

12 Eylül askeri darbesini yapanlara yargı yolunun açılmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesi, 30 yıl önce idam edilenlerin isimlerinin anıldığı, sağ - sol ayrımı yapılmadan asılanların hepsinden özür dilendiği bir oturum sonrası yapılan oylamayla kaldırıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda önceki geceyarısı başlayan ve dün sabah 04.00'e kadar süren çalışmalar sırasında tansiyon zaman zaman yükseldi.

Günay'dan "Erbakan" gafı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şöyle konuştu: "Görevini ihmal ederek Türkiye"yi 12 Eylül"e götürenler faturayı siyasilere çıkarmaya çalıştılar. İşlemediğim suçların savunması için 12 ay bekleyerek, siyasi parti liderleriyle aynı mekânı paylaştım. Rahmetli (Alparslan) Türkeş"le satranç oynadım, rahmetli (Necmettin) Erbakan"la çok sohbet ettim, rahmetli (Bülent) Ecevit"le dostluk ettim. (Süleyman) Demirel"le dostluklarımız gelişti. Bu parlamentoda farkında olsak da olmasak da halkın seçtiği insanlar bir kaderi paylaşıyoruz." Günay, daha sonra yaptığı hatayı fark ederek Erbakan'a uzun ömürler diledi.


Dönek deyince ne anlıyorum?
Günay, CHP'li Şevket Köse'nin "Dönek deyince ne anlıyorsunuz" sorusuna "Sosyal demokrasi, sosyal adalet, milli irade gibi kavramları kullanıp da sonra milli iradenin seçtikleriyle baş edemeyeceklerini gördükleri zaman postal sesinden umut bekleyen demokrasi düşmanlarını anlıyorum" karşılığını verdi. Günay konuşurken CHP'liler sırtlarını kürsüye dönerek protesto etti.

Milliyet