Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesini protesto eden BDP yok, CHP ise tam kadro Genel Kurul'da ama oy kullanmadı Geçici Başkan Oktay Ekşi yemin etmeyen vekillerin ismini oylama sırasında okumadı. Bu duruma CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç itiraz etti. Genç'in Başkan Oktay Ekşi'ye ''Neden benim adımı okumadınız'' yönündeki çıkışı Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti.

TBMM Başkanlığı seçiminde, Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ile Ak Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal yarıştı.

 

Meclis'te ilk tur oylama bitti. Oylama sonucunda ilk turda Cemil Çiçek 302, Tunca Toskay 50, Zelkif Kazdal ise 23 oy aldı. İlk tur sonrasında 23 oy alan Kazdal adaylıktan çekildi. Oylamada ikinci tura geçildi.

İKİNCİ TUR OYLAMA DA BİTTİ

Verilen kısa bir aranın ardından ikinci tur oylamaya geçildi. Oylamada Cemil Çiçek 322, Tunca Toskay ise 52 oy aldı. Başkanlık seçiminde 3. tura geçildi.

3. TUR OYLAMADA BAŞKAN SEÇİLDİ, TEŞEKKÜR ETTİ

3.tur oylama sonucunda kullanılan toplam 375 vekilin oyundan 322 oy alan Cemil Çiçek Meclis'in yeni başkanı seçildi. Diğer aday Tunca Toskay ise 50 oyda kaldı. 3 oy ise geçersiz sayıldı.

Cemil Çiçek seçimin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında şunları söyledi:

"Aziz milletimizi selamlıyorum. Yeni yasama yılının hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Bir fani için son derece şerefli bir görev olan Meclis Başkanlığı için beni seçtiğiniz için teşekkür ediyorum.

Bütün gücümle teveccühünüze mazhar olmaya çalışacağım. Parlamentoyu çözümün adresi haline getireceğiz. Bu Meclis Gazi meclistir ve bu sıfatı fazlasıyla hak eden dünyadaki tek meclistir.

İlk Meclis’te görev yapanlar bir yandan İstiklal Mücadelesini sürdürmüş. Diğer yandan da milletimizin her türlü meselesini konuşmuşlardır.

Amin kararlığın en kahramanca örneğini vermişlerdir. Bugün de bu Meclis milletimizin iradesinin tecelli ettiği yüce bir makamdır.

Bize düşen görev bu kahramanlara layık olmaktır. Bu kutsal mekan çatışmanın değil çözümlerin merkezi yapmaktır.

Çok sayıda sorun var önümüzde. Yaşadığımızı sorunların temelinde bu anayasanın olduğunu bilmemiz lazım. Yepyeni bir anayasayı milletimize hediye etmek milletimize borcumuzdur.

En başta bu sorunu çözmek üzere milletvekillerimizin Meclisi tam anlamıyla çalışabilir duruma getirmeliyiz.

 

Cemil Çiçek'İN ÖZGEÇMİŞİ         

Cemil Çiçek, 15 Kasım 1946'da Yozgat'ta doğdu. 1971 yılında İstanbul  Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Çiçek, 10 yıl serbest avukatlık yaptı,  daha sonra Yozgat Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. 

Anavatan Partisi'nin kurucu üyesi olan Çiçek, 18. Dönem Yozgat; 20, 21,  22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Çiçek, 46, 47 ve 53.  Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 58 ve 59. Hükümetlerde Adalet Bakanlığı yaptı.  Çiçek, 60. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına getirildi, hükümet  sözcülüğünü üstlendi.

24. Dönemde Ak Parti Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye giren Çiçek,  İngilizce ve Fransızca biliyor. Çiçek, evli ve 3 çocuk babası.

Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığını üstlenen 25. isim oldu.

 

KAMER GENÇ GERGİNLİĞİ

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç TBMM Başkanlığı seçiminde CHP milletvekillerinin isimlerinin okunmamasına tepki gösterdi. Halkın oyuyla milletvekili seçildiğini ifade eden Genç, oylamada kendi isminin de okunması gerektiğini savundu. Genç'in sözlerine karşılık Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Geçici Başkan Oktay Ekşi'ye dönerek itiraz etti. Canikli, ''Anayasanın 81. maddesi çok açık. Yemin etmeyen milletvekilleri Genel Kurul'da bu şekilde konuşamaz ve oy kullanamaz'' dedi.